Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg tuo hurjat temppunsa kotikaupunkinsa Espoon Louhisaliin – "Suomesta on vaikea löytää paikkoja, jossa sirkusta voi esittää"

Race Horse Companyn uusin esitys O’DD on yhden miehen nykysirkusesitys, joka saa inspiraationsa scifin maailmasta. Teos tutkii ihmisyyttä ja muutosta yksilöä suurempien voimien kourissa. O´DD on Espoon kaupunginteatterin ohjelmistoa.

Lavalla nähdään Rauli Dahlberg – Race Horse Companyn perustaja ja taiteellinen johtaja. Esitystä säestää Miro Mantere, joka loihtii äänimaailman kitaralla, alumiiniputkilla ja itse rakentamallaan sormipianolla. Taiteenlajien rajoja rikkovan spektaakkelin koreografia on toteutettu yhdessä palkitun tanssikoreografi Jarkko Mandelinin kanssa. Hän on ottanut ideoita kamppailulajeista.

Ennen koronaa Race Horse Company kiersi ahkerasti maailmalla. O’DDin ensi-ilta oli noin vuosi sitten, mutta sitten korona pysäytti kulttuurielämän.

Nyt koronapandemia on hellittänyt sen verran, että O’DD on jo nähty maailmalla. Dahlberg on juuri palannut kiertueelta Saksasta, Liettuasta ja Puolasta.

Seuraavaksi on Dahlbergin kotikaupungin vuoro. O’DD nähdään alkavalla viikolla, 12.–16. lokakuuta Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa.

– Esitys sai oikein hyvän vastaanoton Saksassa ja Latviassa ja ihmiset antoivat aplodit seisaaltaan. Näissä maissa nykysirkuksella on perinteitä, mutta Puolassa ei ole tällaista vielä totuttu näkemään. Esiintymispaikalla eli tilaavalla taholla on tapana järjestää keskustelutilaisuus esityksen jälkeen, ja Puolassa siihen jäikin paljon yleisöä.

Lavalla Dahlbergin välineinä ovat isot jumppapallot, trampoliini ja kankaita sekä väline, jota taiteilija kutsuu "keskipakoisvoimakiihdyttimeksi".

Korona-aikana Rauli Dahberg on pitänyt itsensä esiintymiskunnossa keskittymällä ryhmän omassa harjoittelutilassa harjoitteluun ja kehonhuoltoon.

Race Horse Companyn kotipaikka on Helsinki, mutta Dahlberg itse muutti pari vuotta sitten perheineen Haukilahteen. Harjoituksiin on edelleen ajettava Helsinkiin.

– Olemme vuokranneet isomman tilan Tapanilan liikuntakeskuksesta. Yritämme saada sinne myös esitystilan, koska Suomesta on vaikea löytää paikkoja, jossa sirkusta voi esittää. Haemme hankkeelle Helsingin kaupungin rahoitusta, Dahlberg kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut