Vararengastunkilla voi tehdä satojen eurojen vahingot, varoittaa vakuutusyhtiö – 5 vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka, jos säätila sitä edellyttää. Arkisto/Riitta Ketola

Sirpa Repo

Renkaanvaihtokausi alkaa olla käsillä. Uuden tieliikennelain mukaan marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka on käytettävä talvirenkaita, jos säätila sitä edellyttää. Ne voivat olla kitka- tai nastarenkaat.

Mikä on sellainen keli, että autossa pitää uuden lain mukaan olla talvirenkaat? Kysyimme poliisilta ja meteorologilta

Moni autoilija vaihtaa renkaat itse. Vaihdon yhteydessä kannattaa muistaa muutama perusasia, jotta välttyy vahingoilta. Jotta ajaminen pysyisi koko talvikauden turvallisena, on hyvä muistaa tehdä pari tarkistusta renkaanvaihdon jälkeen.

Tottumaton renkaanvaihtaja voi pahimmillaan aiheuttaa vahinkoa autolleen.

– Esimerkiksi vararengastunkki ei ole oikea työkalu renkaanvaihtoon. Se on tarkoitettu vain hätätilanteisiin. Jos autoa yrittää nostaa vääristä paikoista, voi pahimmillaan aiheuttaa useiden satojen eurojen vahingot, kun helmapelti vaurioituu noston yhteydessä, sanoo tiedotteessa Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander.

Jos renkaat vaihtaa itse, kannattaa hankkia kunnon tunkki ja perehtyä auton käyttöohjekirjaan. Sieltä selviää, mistä kohtaa autoa neuvotaan nostamaan.

– Tärkeintä on vaihtaa talvirenkaat ajoissa, etenkin jos on lähdössä esimerkiksi viettämään syyslomaa etelästä muualle Suomeen. Keliolosuhteet voivat vaihdella eri puolella maata rajustikin, Hiljander jatkaa.

Erilaisten renkaiden käyttäytyminen onnettomuustilanteessa on arvaamatonta.

Hän neuvoo, että renkaanvaihto tulee aloittaa renkaiden kunnon tutkimisella. Talvirenkailla pääurien syvyyden tulee olla vähintään kolme millimetriä. Vaativilla talvikeleillä renkaiden urasyvyyden olisi kuitenkin hyvä olla lähempänä kuutta millimetri. Kovin kuluneita renkaita enää kannata edes vaihtaa autoon.

Renkaan valmistusvuosi selviää DOT-merkinnästä. Numerosarjan kaksi viimeistä numeroa kertovat valmistusvuoden. Sirpa Repo

Renkaiden tekninen käyttöikä on noin kuusi vuotta. Sen jälkeen renkaat suositellaan yleensä vaihtamaan uusiin, vaikka niissä olisikin vielä jäljellä kulutuspintaa. Tämä johtuu siitä, että renkaan kumi menettää ikääntyessään kimmoisuuttaan. Lisäksi sen pito-ominaisuudet heikkenevät.

Renkaan valmistusajan löytää sen kyljessä olevasta DOT-merkinnästä. Siinä numerosarjan kaksi viimeistä numeroa tarkoittavat valmistusvuotta.

Jos talvirenkaissa on nastat, pitää vaihdon yhteydessä tarkistaa, ettei iso osa nastoista ole irronnut renkaista. Nastojen määrä samassa autossa olevissa renkaissa ei saa poiketa yli 25 prosenttia.

– Renkaiden tyyppi ja kunto vaikuttavat ajettavuuteen. Erilaisten renkaiden käyttäytyminen onnettomuustilanteessa on arvaamatonta.

Sen vuoksi on syytä käyttää samanikäisiä, samantyyppisiä ja kulutuspinnaltaan suunnilleen samanlaisia renkaita. Sekarengastusta tulee välttää, eli esimerkiksi nasta- ja kitkarenkaita ei saa ajoneuvossa käyttää sekaisin.

– Renkaiden kunto on myös asia, joka vaikuttaa mahdollisten vakuutuskorvausten tasoon. Esimerkiksi kesärenkaiden käyttö voi alentaa korvauksia, jos keliolosuhteet edellyttäisivät talvirenkaita, Hiljander sanoo.

Renkaiden kuntoa tulee seurata niiden vaihtamisen jälkeenkin, etenkin ajamisen alussa. Renkaiden jälkikiristys on tehtävä renkaanvaihdon jälkeen, kun talvirenkailla on ajettu 50–100 kilometrin verran.

– Näin vältytään siltä riskiltä, että rengas löystyisi ajaessa tai pahimmillaan irtoaisi ajon aikana. Uusilla nastarenkailla kannattaa ensimmäiset kymmenet kilometrit ajaa melko varovaisesti, kunnes nastat niin sanotusti asettuvat paikoilleen, Hiljander vinkkaa.

Rengaspaineet tulisi tarkistaa noin kerran kuukaudessa. Oikea rengaspaine tekee ajosta taloudellista ja turvallista, minkä lisäksi renkaat myös kuluvat tasaisemmin.

Oikeanlaiset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina käyttää, muistuttaa rengas- ja autonhuoltoketju Vianor.

Tiedotteen mukaan tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Renkaita ei myöskään tule säilyttää puristuksissa tai niin, että ne voivat vääntyä säilytyksen aikana.

Vianor neuvoo myös ottamaan huomioon, että renkaiden säilyttäminen esimerkiksi häkkivarastossa ei ole sallittua kaikissa taloyhtiöissä paloturvallisuussyistä. Renkaiden palamisesta syntyy myrkyllistä ja paksua savua, joka hidastaa pelastustöitä.

Talvirengaskäytännöt uusiksi – Liikenneturvalta viisi vinkkiä renkaanvaihtoon

Renkaanvaihto

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon:

Tarkista renkaiden kunto. Talvirenkaan pääuran minimisyvyys on kolme millimetriä. Varmista nastojen riittävyys ja se, ettei renkaiden tyypissä ja kunnossa ole merkittäviä eroja.

Käytä kunnon työvälineitä, tutustu työohjeisiin ja nosta auto oikein.

Tee jälkikiristys viimeistään ajettuasi talvirenkailla 100 kilometriä.

Mittaa rengaspaineet ajokaudella kerran kuukaudessa.

Huolehdi renkaiden käyttöiästä. Yli kuusi vuotta käytössä olleita renkaita ei kannata vaihtaa alle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut