Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive Kirkkonummella – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen

Kirkkonummen valtuuston hyväksymä iso datakeskushanke on seuraavaksi Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä. Kaavasta on jätetty yksi valitus.

Kirkkonummen kunta valmisteli nopealla aikataululla datakeskusta varten uuden asemakaavana Kehä III:n ja Länsiväylän nurkkaukseen Kolabackaniin.

Kaavatyö lähti liikkeelle maanomistaja Eke Oy:n ja Fortumin aloitteesta. Valtuusto hyväksyi asemakaavan yksimielisesti runsas kuukausi sitten.

Lue myös:

Fortum: Iso datakeskus voisi toimia jo 3–4 vuoden kuluttua − Kirkkonummi teki ennätysvauhtia kaavan keskukselle

Valtuuston päätöksestä valitti hallinto-oikeuteen Finnträskin suojeluyhdistys. Finnträsk-järvi sijaitsee lähellä suunniteltua datakeskusta.

Valituksessa pidetään asemakaavaa yhteensä neljän lain ja yhden EU-direktiivin vastaisena.

Valittajien mielestä kaava ei perustu voimassa olevaan yleiskaavaan tai osayleiskaavaan, ja on myös maakuntakaavan vastainen.

Valmistelussa ei ole myöskään valituksen mukaan noudatettu luonnonsuojelulain vaatimuksia.

Asemakaavalla varattaisiin noin 100 hehtaarin metsäalue, jolla on ulkoilun ohjaamistarvetta ja ympäristöarvoja, kokonaan aidattavaksi ja varattavaksi teollisuusrakentamiseen alueella, joka maakuntakaavassa on varattu taajamatoimintoja varten, valituksessa muistutetaan.

Jos kaavasta tulisi lainvoimainen, kyseessä olisi valituksen tehneiden mielestä merkittävä ennakkotapaus, joka käytännössä tekisi koko yleiskaavojen laatimisen tarpeettomaksi.

Samalla kuntalaisilta vietäisiin tärkeä vaikuttamiskeino lähiympäristönsä kehityksen seuraamiseen.

Lue myös:

Kirkkonummen datakeskus tarvitsee paljon sähköä – Fortum haluaa vetää suurjännitekaapelin Masalan kautta

Valituksessa kyseenalaistetaan myös ilmastohyötyjä, joita hukkalämmön talteenotto toisi.

Kaavan oheismateriaalissa todetaan, että datakeskuksen käydessä 200 MW teholla siitä saadaan siirretyksi kaukolämpöverkkoon 300 MW.

Valituksen mukaan se on mahdotonta, koska teho ei lisäänny 50 prosenttia kulkiessaan datakeskuksen kautta, eikä energiaa synny tyhjästä, suojeluyhdistys toteaa Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valituksen takia asemakaava ei tule vielä lainvoimaiseksi. Valitusten käsittely kestää tyypillisesti 1-2 vuotta riippuen, etenevätkö ne Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Fortumilla on datakeskushanke meneillään myös Espoon Hepokorvessa Kehä III:n varrella.

Lue myös:

Fortum valmistelee kahta datakeskusta Kehä III:n varrelle – hukkalämpö hyödyksi Espoossa ja Kirkkonummella