Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karu luku Suomen eläkeläisistä: Joka viidennellä vakava päihdeongelma – "Asiaa ei oteta herkästi puheeksi"

Ikäihmisten päihteiden käyttö on Suomessa ajankohtainen ja alati kasvava ongelma.

Tämä oli Betesda-säätiön ja palvelukoti Jokelan esihenkilön Elina Vainion ydinviesti, kun hän puhui tiistaina Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämässä Vetovoimaa vanhustyöhön -seminaarissa.

Kaikille avoin tapahtuma oli osa valtakunnallisen Vanhustenviikon ohjelmistoa.

Esityksessään Vainio nosti esille, että tutkimusten mukaan yhä harvempi eläkkeelle jäävistä on nykyään raitis. Alkoholin lisäksi myös lääkkeiden päihdekäyttö on lisääntynyt.

Tällä hetkellä noin 18 prosenttia lasketaankin vaikeiksi päihteiden käyttäjiksi.

Ongelmaan lisähaastetta tuo myös se, että palvelujärjestelmät ovat Vainion mukaan tällä hetkellä puutteellisia.

– Ikäihmisille kohdennetut päihdepalvelut ovat vielä melko vajavaisia ja heille tarkoitettuja omia palveluita on vähän tarjolla. Peruspalveluissa asiaa ei puolestaan oteta herkästi puheeksi, koska nimenomaan ikääntyneiden parissa ongelma on vaikeasti havaittavissa, Vainio totesi.

Vainion mukaan päihdeongelma jää helposti pimentoon, koska päihteiden käytöstä johtuvat seuraukset voivat sekoittua normaaliin ikääntymiseen.

Syitä päihteiden käytölle on Vainion mukaan useita: yksinäisyyden tunne, sairaudet, kipu tai eläköitymisen myötä kasvava turhuuden tunne.

Oman elämän täyttämiseen ei löydetä oikeita keinoja ja tilalle valitaan päihteet.

– Päihteet ovat ikääntyneillä nykyään myös yleinen ajanvieton tapa. Juomista voidaan harrastaa porukalla ja siihen lähdetään mukaan, Vainio totesi.

– Myös se, että alkoholiin suhtaudutaan nykyään entistä myönteisemmin, on vaikuttanut tilanteeseen.