Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JHL: Lastenhoitajien joukkopako uhkaa päiväkoteja – "He eivät enää jaksa työskennellä vallitsevassa kaaoksessa"

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tiedottaa, että lastenhoitajien pako alalta on alkanut työuupumuksien seurauksena eikä sijaisuuksiin löydy tekijöitä.

– Emme voi antaa tilanteen jatkua tällaisena ja vain seurata, kun lastenhoitajat väsyvät ja menettävän työkykynsä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi liiton tiedotteessa.

– Vaadimme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ja eduskunnan sivistysvaliokunta selvittävät nopeasti, mikä on johtanut tähän tilanteeseen. Tarvittaessa varhaiskasvatuslakia on muutettava henkilöstörakenteen osalta, jotta kriisi ei jatku ja pahene.

JHL vaatii pikaista muutosta kasvatusvastuullisen henkilöstön ja lasten välisen suhdeluvun tarkasteluun.

– Suhdeluvun tarkastelu koko päiväkodin tasolla vaarantaa lasten turvallisuuden ja aiheuttaa kohtuutonta huolta lastenhoitajissa.

– Lastenhoitajat ovat usein vastuussa koko lapsiryhmästä yksin, kun ryhmän muut mitoitukseen laskettavat henkilöt ovat kokouksissa, tapaamisissa, koulutuksessa, suunnittelemassa työtään tai sairaana. Pahimmillaan ulkona on ollut yli 50 lasta, joukossa myös erityistä tukea ja hoitoa tarvitsevia lapsia. Tämän lapsimäärän kanssa on ollut vain kolme lastenhoitajaa ja yksi avustaja, Niemi-Laine kertoo JHL:n tiedotteessa.

Emme voi antaa tilanteen jatkua tällaisena.

Päivi Niemi-Laine

Varhaiskasvatuslain tiukennus astui voimaan elokuun alussa. Sen mukaan suhdeluvuista voi poiketa vain lasten äkillisissä hoidon tarpeen muutoksissa. Tiukennus ei kuitenkaan käytännössä toteudu, JHL tiedottaa.

JHL:ään tulleiden yhteydenottojen mukaan lastenhoitajat eivät pysty enää tekemään työtään työmoraalinsa ja arvojensa mukaisesti.

– Sijaisia ei ole saatavilla ja tilannetta paikataan ottamalla avustavaa henkilökuntaa lapsiryhmiin hoitajiksi. Vakituiset sijaiset irtisanoutuvat ja ottavat mieluummin sijaisuuskeikkoja vastaan, kun he eivät enää jaksa työskennellä vallitsevassa kaaoksessa joka päivä, JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi sanoo tiedotteessa.

Niemi-Laineen ja Pirttijärven mukaan päiväkotien tavallisiin ryhmiin on ryhdytty myös sijoittamaan vahvaa kehityksen ja oppimisen tukea tarvitsevia ja monikulttuurisia lapsia.

– Tämä on johtanut siihen, että lasten tasapuolista huomioimista on entistä vaikeampi toteuttaa, JHL päättää tiedotteensa.