Soukassa on käyty koulua isojen työmaiden kyljessä, nyt oppilailla on erityisesti yksi toive – urakoitsija suhtautuu myötämielisesti

Soukan koululla on eletty vieri vieressä isojen katutyömaiden kanssa syksyn alusta. Koko Soukan keskustassa isosti näkyvät työmaat ovat levittäytyneet aivan koulun kentän viereen ja vaikuttavat monien oppilaiden koulu- ja muihin matkoihin.

Tiistaina koululla järjestettiin liikenneturvallisuustapahtuma, jossa oppilaat pääsivät tutustumaan kuorma-autoihin ja työkoneisiin. Samalla kerrottiin riskeistä, joita niiden lähellä liikkumiseen liittyy.

Koulun 4 B-luokan oppilaille työmaat ja niihin liittyvät käytännöt ovat tulleet tutuiksi.

– Koulumatkaani työmaat eivät haittaa. Lähinnä ne vaikuttavat välitunneilla. Jos pallo menee työmaille, sitä ei saa mennä itse hakemaan, sanoo Eemil.

Pallohuolen tunnistavat myös muut oppilaat. Valtteri esittää siihen ratkaisua.

– Aitojen pitäisi olla korkeampia, jotta pallot eivät menisi työmaiden puolelle, hän sanoo.

Valtterin koulumatkaan työmaat eivät vaikuta, mutta uimahallille kulkiessaan hän joutuu käyttämään työmaa-alueiden läpi kulkevia reittejä.

Kreetta kertoo, että räjähdykset ja niistä kuuluvat äänet pelottavat. Helmi puolestaan kokee pelottavaksi isoja kiviä nostavat työkoneet.

– Räjähdysten äänet ja tärinä tuntuvat luokissa, sanoo myös Saga. Hänenkään koulumatkansa ei kulje työmaiden läpi, mutta päivittäiset pyörämatkat tallille ovat pidentyneet työmaiden kiertoreittien vuoksi.

Urakoitsija Terrawisen edustaja Salome Kallio lupaa, että korkeammat aidat otetaan harkintaan.

– Korkeammat aidat on mahdollista saada, se ei ole ongelma, Kallio vakuuttaa.

Yhteiselo työmaiden kanssa on sujunut Soukan koulun rehtori Velijussi Kyllijoen mukaan hyvin. Turvalliset kulkureitit käytiin heti koulujen alkaessa läpi urakoitsijan kanssa.

Karkaavien pallojen ongelman rehtorikin tunnistaa. Soukantien alikulun rakennustyömaa ulottuu aivan koulun välituntikäytössä olevan kentän viereen.

– Oppilaille on teroitettu, että jos pallo menee aidan yli työmaalle, sen hakee aikuinen, tai aikuiselta on kysyttävä lupa pallon hakemiseen, Kyllijoki kertoo.

Työmaista johtuvia ongelmatilanteita ei rehtorin mukaan ole sattunut, eikä vanhemmilta ole juurikaan tullut viestejä työmaihin ja turvallisuuteen liittyen.

– Toki seuraamme tilannetta koko ajan. Ongelmia voi kuitenkin aiheuttaa myös normaali liikenne. Esimerkiksi Soukantiellä on väliaikainen suojatie. Toivoisimme, että siinä muistettaisiin koululaisten ja muiden kulkijoiden turvallisuus, samoin kuin koulun saattoliikenteessä, Kyllijoki huomauttaa.

Lue myös:

Espoolainen vaatekauppias jäi mottiin kraatterin reunalle: "Olisin lopettanut liikkeen, jos olisin tiennyt tämän" – Kauppias ja asiakas ihmettelevät myös, miten pienet koululaiset selviävät työmaan ohi

Kesällä alkaneet katutyöt herättivät keskustelua alueen some-ryhmissä ja palautetta tuli myös kaupungille muun muassa puiden kaadosta, kertoo rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare Espoon kaupungilta.

Viime aikoina palautteiden määrä on vähentynyt.

– Koulujen alku herätti huolta, ja kävimme silloin yhteistyössä tilannetta läpi. Alueelle tehtiin väliaikaisia reittejä, asennettiin liikennevaloja ja korostettiin suojateitä vilkkuvaloin, Lehtikankare kertoo.

– Toki tämä on iso myllerrys ja esimerkiksi liikekeskuksen ympäristö on hankala.

Iso työmaa etenee Lehtikankareen mukaan aikataulussa, eikä isompia yllätyksiä ole tullut vastaan.

Työmaa-aitoja on kaadettu satunnaisesti ja palautetta kaupungille on tullut myös pimeänä olleista valoista. Valot on Lehtikankareen mukaan korjattu.

Lue myös:

Täydennysrakentaminen tulee myös Soukkaan: talojen väliin ja parkkikentille sovitellaan uusia kerrostaloja – "Toivomme, että maanomistajat pohtivat alueen kehittämistä yhdessä"

Tästä on kyse

Mittava saneeraus

Soukan keskustan alueella on meneillään iso saneeraus, jossa uudistetaan muun muasa Yläkartanontietä, Soukantietä ja Soukanraittia.

Katujen ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä uusitaan.

Myös Soukantori ja ulkovesiallas kunnostetaan.

Katujen lisäksi saneerataan vesihuoltoa, kaukolämpöverkkoa sekä kaapelireittejä.

Urakan on määrä valmistua marraskuussa 2022.

Lähde: Espoon kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut