Tunnettu Michelin-ravintoloitsija Henri Alén kertoo Twitterissä ostaneensa valkoista tryffeliä, jonka kilohinta on noussut 4 600 euroon. Hän toteaa, että hinta on noussut tuhat euroa viikossa, mutta kehuu tryffelin laatua.
Tryffeli, johon Alén viittaa, on valkoisista tryffeleistä arvostetuin on nimeltä Tuber magnatum Pico eli Alban valkoinen tryffeli. Se tunnetaan myös nimellä syystryffeli ja moni luonnehtii sitä valkoisten tryffeleiden kuninkaaksi.
Sen satokausi ajoittuu Italiassa lokakuusta joulukuuhun. Jaloa herkkua poimitaan Alban, Langhen, Monteferraton alueilla Piemontessa sekä muutamilla alueilla Toscanassa, Marchessa ja Umbriassa.
Tryffeleitä eli multasieniä on kahta lajia: mustia ja valkoisia. Valkoista tryffeliä ei voi viljellä, kuten mustaa, ja sitä etsitään koulutettujen koirien avulla.
Valkoisen tryffelin makua luonnehditaan erittäin intensiiviseksi ja sen tuoksu on miellyttävä.
Keittiömestarit käyttävät sitä raakana, ohuina viipaleina tuorepastan, riisiruokien, fonduen, munakkaan ja sienisalaatin kanssa.