Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monet Ilona Kivijärven teokset syntyvät materiaalin ehdoilla – Galleria Aarnin näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan

Erilaiset luonnonmateriaalit ovat tuttuja kuva- ja performanssitaiteilija Ilona Kivijärvelle, mutta Galleria Aarnin näyttelyssä oleva kasvi-installaatio on ensimmäinen laatuaan. Näyttely on saanut siitä nimensäkin: Kulumme kuin kukat.

Taiteilija haluaa muistuttaa, että kaikki sulautuvat takaisin siihen energiaan, josta synnyimme.

Isokokoiset installaatiot luovat varjoillaan ikään kuin uusia teoksia.

– Varjot ja valot ovat mielenkiintoisia. Varjot ovat eri tavoin olleet mukana useissa näyttelyissäni, Ilona Kivijärvi kertoo puhelimitse kotikaupungistaan Oulusta.

Kukkainstallaation lähelle on ripustettu värikäs ja suurikokoinen Lyhty itsessään -teos. Sen liike luo gallerian valojen kanssa koko ajan uudenlaisia varjokuvia tilaan. Kaikessa on taiteilijan mukaan kyse energian läsnäolosta, sen virrasta, liikkeestä ja valosta.

Suurikokoinen Suru on katseenvangitsijana keskellä galleriaa. Se on tehty hevosen häntäjouhista vuosina 2001–2021. Teoksesta on nähty erilaisia versioita aiemmissa näyttelyissä.

– Olen käyttänyt jouhia jo 1990-luvulta lähtien.

– En heitä teoksia tai materiaalia pois. Voin laittaa teokset varastoon ja kun joku niistä alkaa taas puhutella minua, siirrän sen uuden idean avulla tähän päivään, taiteilija kertoo.

Ilona Kivijärvi on innostunut kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja yhdistelemään erilaisia tekniikoita. Idea ja näkökulma uuteen teokseen voi syntyä materiaalin kautta.

– Minua kiinnostaa esimerkiksi materiaalin hohto ja sen pinta. Hyppään prosessiin ja teen. Kaikki materiaalit liittyvät jollain tavalla ihminen-eläin-luonto -ketjuun.

– Olen opiskellut kolme vuotta kuvataiteita, mutta käytännössä olen opiskellut paljon itse ja kehittänyt omia menetelmiä. Yllätyksellisyys on tärkeä osa luovaa prosessia ja se on yleensä innostavaa ja energisoivaa.

Kuva - ja performanssitaiteilijana Ilona Kivijärvi haluaa käsitellä kiinnostavia ja itselleen tärkeitä asioita.

Kulumme kuin kukat -näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 24. lokakuuta asti. Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Viimeisenä aukiolopäivänä 24. lokakuuta kello 15 nähdään Ilona Kivijärven performanssi Kasasta syntynyt.

Galleriassa on samaan aikaan Alban Kasvokkain-näyttely. Teokset ovat öljymaalauksia kankaalle.