Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Entistä harvempi rikas pyysi verotietojensa salaamista medialta

Yhä harvempi vastustaa tuloverotietojensa luovuttamista medialle, kertoo Uutissuomalainen.

Tuoreimpien tietojen mukaan 2 341 henkilöä oli pyytänyt, että heidän verotietonsa poistetaan tiedotusvälineille lähetettäviltä sähköisiltä listoilta. Vuosi sitten määrä oli peräti 4 632 henkilöä.

Pyyntöjen lopullinen määrä voi kasvaa vielä tänäkin vuonna. Vaikka Verohallinto asetti vastustamispyyntöjen takarajaksi perjantain 1.10., pyyntöjä saa jättää yhä edelleen.

– Aikarajalla pystyimme takaamaan sen, että siihen mennessä jätetyt pyynnöt ehditään varmasti käsitellä. Sen jälkeen tulleita pyyntöjä käsitellään niin pitkään kuin ehditään, sanoo Uutissuomalaiselle ylitarkastaja Hanna Liiti Verohallinnosta.

Verovuoden 2020 tiedot luovutetaan tiedotusvälineille 10. marraskuuta. 

Kaikkia verotustietojen luovuttamista vastustavia pyyntöjä ei hyväksytä. Tänä vuonna pyynnöistä on toistaiseksi hyväksytty 2 207 ja hylätty 32. Lisäksi osa hakemuksista on peruttu, ja osa odottaa vielä käsittelyä.

– Pyynnössä pitää esittää jokin henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvä syy. Peruste voi liittyä esimerkiksi terveyteen, omaan tai läheisen turvallisuuteen tai omassa ammatissa tai työtehtävässä toimimiseen. Verohallinto arvioi perusteet aina tapauskohtaisesti, Hanna Liiti sanoo jutussa.

Verohallinto luovuttaa tiedotusvälineille tuloverotiedot vain niistä henkilöistä, joiden verotettavat ansio- ja pääomatulot ovat vähintään 100 000 euroa. Jos yhteenlasketut tulot ovat alle 100 000 euroa, vastustamispyyntö on turha.

Verotustietojen pimittäminen on tänä vuonna vaikeampaa kuin kahtena edellisenä vuonna.