Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

3 000 euron korjaus viivästynyt kuukausia Espoon uimahallissa, koska tilapalvelun määrärahat uhkaavat loppua – hallin käyttäjät ihmettelevät

Ylläpitokorjauksiin tarkoitettujen määrärahojen hupeneminen viivästyttää nyt joidenkin pientenkin korjausten tekemistä Espoossa.

Leppävaaran uimahallissa asiakkaat ovat kummastelleet, miksi uimahallin porealtaat eivät ole toimineet kuukausiin. Myös uimahallin sauna on ollut pois käytöstä.

Hallissa säännöllisesti käyvä Seppo Uitto kirjoitti Länsiväylän mielipideosastossa (LV 13.10.) kuulleensa vaihtuvia selityksiä hallin henkilökunnalta.

Espoon liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko sanoo, että syynä porealtaiden toimimattomuuteen on pumppujen rikkoutuminen. Niiden korjaus on nyt tilattu, ja noin 3 000 euron hintainen remontti kuitataan liikunta- ja urheilupalveluiden budjetista.

Saunan käyttökatko johtuu puolestaan rikkinäisestä ovesta, ja uuden oven tekeminen vaatii mittatilaustyötä.

– Sen toimitus on valitettavasti viivästynyt, Ikävalko sanoo.

Vikojen korjaaminen ei kuulu periaatteessa liikunnan ja urheilun vastuulle, vaan kaupungin tilapalveluille, joka toimii uimahallissa vuokraisäntänä.

Korjauskuluihin tarkoitettujen määrärahojen huvettua tilapalvelut on kuitenkin ilmoittanut, ettei se voi kyseisiä korjauksia tehdä, Ikävalko kertoo.

– Tilapalvelu on ilmoittanut, että korjausrahat on suunnattava kaikkien tärkeimpiin korjauksiin, eli turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin korjauksiin.

Hän pitää korjauksen viivästymistä harmittava asiakkaille, jotka maksavat normaalin hinnan hallin käytöstä.

Palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski tilapalveluista sanoo, että ylläpitokorjauksiin on tälle vuodelle budjetoitu käyttötaloudessa 14 miljoonaa euroa. Lisäksi korjauksia tehdään investointeina keskimäärin 20 miljoonalla eurolla vuodessa.

Tällä rahalla tilapalveluiden pitää kattaa yhteensä 450 rakennuksen korjaustarpeet.

Kalliokosken mukaan niukkuuden jakamiseen on syynä korjausvelka, jota syntyy vanhoihin rakennuksiin suurten rahasummien upotessa Espoon uusiin tiloihin.

– Espoo kasvaa vauhdilla, ja tilanne on ollut tällainen jo useana vuonna. Joudumme seuraamaan viikkotasolla, mihin korjausrahat riittävät.

Kalliokosken mukaan ylläpitokorjauksissa on pakko tehdä priorisointia. Tällöin pieneltäkin tuntuva uimahallin korjaustarve jää toisarvoiseksi.

– Periaatteenamme on, että taataan tilojen olevan käyttökelpoisia. Jos esimerkiksi jotain koulurakennusta ei voida käyttää ilman korjausta, ajaa se edelle.

Kalliokosken mukaan ylläpitokorjauksissa sisäilmaongelmat vaativat aiemmin paljon rahaa.

– Nyt viime vuosina niiden osuus on ollut onneksi pienempi.

Rahallisesti poreltaiden pumput ovat pisara Leppävaaran uimahallin kokonaiskuluissa.

Jarmo Ikävalkon mukaan hallin pyörittäminen maksaa noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Tilapalveluille maksetaan vuokrana noin 2,4 miljoonaa, ja siivouskuluihin menee 390 000 euroa.

Loput budjetista käytetään liikuntapalveluiden henkilöstökuluihin ja muun muassa vedenkäsittelyjärjestelmän kemikaaleihin.

Summaan sisältyy myös ostopalveluina hankittava kassa- ja kahviopalvelut sekä uinninvalvonta.