Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta korvausvastuu on alle 15-vuotiaillakin.
Lohjalla järjestetty satojen mopoilijoiden mopomiitti nousi alkuviikosta valtakunnan uutiseksi.
25. syyskuuta sekä mopoilijat että paikalla ollut yleisö käyttäytyivät erittäin huonosti niin liikennesääntöjä rikkoen kuin paikalle mennyttä poliisia kohtaan.
Poliisiauton piirittänyt, arviolta sadan nuoren joukko muun muassa vaati poliisia poistumaan ja sylki poliisiautoa kohden.
Jotkut nuorista yrittivät myös irrottaa poliisiautosta kilvet.
− Nuori ei välttämättä miellä sitä, että hän syyllistyy asiassa jo niin vakavaan rikokseen, että sillä on vaikutuksia pitkälle nuoren omaan tulevaisuuteen, kuten työnsaantiin tai opintoihin. Tämän tyyppinen toiminta aiheuttaa jatkossa sen, että poliisin on pakko ryhtyä vakavampiin toimenpiteisiin, sanoo komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.
– Vaarallisen ajokäyttäytymisen rinnalle uutena ilmiönä (mopomiitteihin) on tullut poliisin toiminnan vakava ja tahallinen häirintä, kiteyttää Kontola.
Poliisi ei tule paikalle kiusaamismielessä.
Vanhempi rikoskonstaapeli Jani Salminen.
Mopomiittien järjestämiselle ei periaatteessa olisi esteitä. Ongelmallista on, että poliisi harvoin saa etukäteen tietoa nuorten mopoilijoiden massakokoontumisista.
– Nuoret pelkäävät, että jos poliisi tietää, se myös tulee paikan päälle ja valvoo, toteaa vanhempi rikoskonstaapeli Jani Salminen.
– Poliisi ei tule paikalle kiusaamismielessä, Salminen jatkaa.
– Suurin osa nuorista käyttäytyy moitteettomasti, mutta tällaisissa tapauksissa myös syyttömät saavat aiheetta ikävän maineen.
Isoissa kokoontumissa poliisin huolena on muun muassa keuliminen.
– Onhan meilläkin näitä esimerkkejä, että mopomiiteissä on sattunut vakavia onnettomuuksia.
Mopomiitit ovat sekä näkyviä että äänekkäitä.
– Jos mopolla mennään liikennesääntöjä noudattaen paikasta A paikkaan B ja takaisin, se on ihan hyväksyttävää, mutta kun tämä tehdään useamman kerran isolla porukalla, kulku luokitellaan häiritseväksi.
Vanhemmille Salmisella on tiukka viesti: Tietäkää missä nuori liikkuu ja että moottorikulkuneuvo on asianmukaisessa kunnossa.
– Yleensä kulkuneuvo on kuitenkin jommankumman huoltajan nimissä, ja tälle voi ajoneuvon puutteista tulla seuraamuksia.
Lohjan mopomiitin tapahtumista voidaan puhua muun muassa rikosnimikkeillä virkavallan vastustaminen, haitanteko virkamiehelle, niskoittelu poliisia vastaan ja ilkivalta.
– Yli 15-vuotias joutuu itsekin rikosoikeudellisesti vastuuseen, jos rikoksen tunnusmerkistö täyttyy. Mikäli on kyse alle 18-vuotiaasta, mukaan asian selvittelyyn tulee myös lastensuojelu.
– Ja korvausvastuu on jo alle 15-vuotiaillakin, Salminen muistuttaa.