Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miljardöörin lapset ja yksityishenkilö vastustivat vuosia arvotontin rakentamista Westendissä – mukaan vedettiin jopa seksikauppa ja huumeet, KHO puhalsi pelin nyt poikki jo kolmanteen kertaan

Espoon vauraalla ranta-alueella Westendissä sijaitsevan tontin rakentaminen voinee alkaa yli kymmenen vuoden taistelun jälkeen. Pisteen monivaiheiselle prosessille laittoi jo toiseen kertaan korkein hallinto-oikeus (KHO), joka hylkäsi viimeisimmät valituslupahakemukset lokakuun alussa.

Tontin kohtalo on herättänyt kiinnostusta sekä Espoossa että laajemmin, sillä valituksia ovat tehneet muun muassa Harrodsin tavaratalon aikoinaan omistaneen miljardööri Mohamed Al-Fayedin ja hänen suomalaissyntyisen vaimonsa Heini Wathénin lapset. He omistavat eri lehtitietojen mukaan kaksi taloa kyseisen tontin lähellä.

Aivan Westendin uimarannan viereissä sijaitsevalle rakentamattomalle tontille on tulossa 5-kerroksinen asuinkerrostalo sekä pieni kylpylä ravintola- ja/tai kahvilatiloineen.

Uimaranta ja lähistöllä kulkeva Rantaraitti säilyvät kaupunkilaisten käytössä kuten tähänkin saakka.

Länsiväylän kupeessa meren tuntumassa sijaitseva tontti on työllistänyt eri viranomaisia EU-komissiota myöten jo vuosia.

Alunperin tontin omistava kiinteistökehityskonserni Ultivista halusi rakentaa paikalle Marriot-ketjun 18-kerroksisen hotellin, jolle hyväksyttiinkin Espoossa asemakaava vuonna 2009.

Hotellikaava herätti vastustusta naapurustossa. Fayedien lapset ja yksityishenkilö valittivat kaavasta hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset syyskuussa 2010. Tämän jälkeen Fayedit ja yksityishenkilö hakivat valituslupaa KHO:lta, joka hylkäsi valitukset lokakuussa 2011.

Myöhemmin sama yksityishenkilö sekä alueella sijaitseva taloyhtiö valittivat vielä hotellin rakennusluvasta KHO:ta myöten. KHO hylkäsi nämäkin valitukset syyskuussa 2013.

Heini Wathén kanteli hankkeesta tuloksetta myös EU:n komissioon.

Suhdanteiden muuttuessa Ultivista hylkäsi hotellihankkeen, ja tontille ryhdyttiin laatimaan asemakaavaa, joka sallisi asuinkerrostalon. Sekin herätti vastustusta naapurustossa ja Espoon päättäjien keskuudessa. Alunperin asuintaloonkin kaavailtiin 18 kerrosta, mutta hankkeen kerrosluku pieneni eri vaiheiden kautta lopulta viiteen.

Kaupunginhallitus hyväksyi 5-kerroksisen asuinrakennuksen kaavan joulukuussa 2019.

Myös tästä päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Valituksen tekivät neljä taloyhtiötä, jotka sijaitsevat Tapiolan puolella Länsiväylää, kolme Fayedien lasta sekä sama yksityishenkilö kuin aiemmissa valituksissa.

Kun hallinto-oikeus vuosi sitten hylkäsi valitukset, yksityishenkilö ja Fayedit hakivat valituslupaa KHO:sta. Nämä valituslupa-anomukset KHO hylkäsi 4. lokakuuta.

Eriäviä mielipiteitä tontin rakentamisesta ovat esittäneet myös Espoon päättäjät. Osa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenistä olisi lokakuussa 2018 ollut valmiita hyväksymään 8-kerroksisen asuintalon, mutta kaava palautettiin äänin 8–5 uudelleen valmisteluun niin, että kerroksia olisi enintään viisi.

Lautakunnan puheenjohtaja Jouni Särkijärvi (kok) perusteli palautuspäätöstä tuolloin Länsiväylässämuun muassa sillä, että massiivinen kerrostalo häiritsisi uimarannan käyttäjä liikaa (LV verkko 24.10.2018).

Tontin omistavassa Ultivistassa KHO:n uusin päätös otettiin vastaan huojentuneena. Ultivista tuli kuvioihin mukaan 2008, jolloin se osti ensimmäisen osan tontista.

– Tämä on ollut pitkä ja kallis tie sekä meille maanomistajina että yhteiskunnalle. Olemme käyttäneet pelkästään suunnitteluun miljoonia euroja. Ensin suunnittelimme hotellin muutamaan kertaan, sen jälkeen sama toistui asuinrakennuksen kohdalla, sanoo Ultivistan osakas ja hallituksen jäsen Ari Lehto Länsiväylä-lehdelle.

Lehto korostaa, ettei halua kritisoida kansalaisten oikeutta valittaa päätöksistä. Hän toivoo kuitenkin, että prosessia saataisiin sujuvammaksi.

– Valitusten pitäisi perustua faktoihin, ei tunteisiin. Olemme hirveän iloisia siitä, että sekä KHO:n että hallinto-oikeuden ratkaisut ovat erittäin selkeitä. Nostan hattua hallinto-oikeudelle, joka kävi todella huolellisesti läpi valituksiin liittyvän aineiston ja eri selvitykset, Lehto sanoo.

Lehto arvioi, että kerrostalon asuntojen ennakkomarkkinointi voisi alkaa keväällä tai kesällä. Sitä ennen suunnittelutyö on vietävä loppuun.

Kiinnostusta hanketta kohtaan on Lehdon mukaan ollut jo runsaasti. Asuntoja taloon on tämän hetken suunnitelmien mukaan tulossa noin sata.

– Meillä on listalla yli 60 nimeä, jotka ovat olleet meihin oma-aloitteisesti yhteydessä ja ovat kiinnostuneita asunnoista.

Kiinteistö- ja sijoitusyhtiö Ultivistan omistajia ovat muun muassa Laakkosten autosukuun kuuluva Mikko Laakkonen sekä ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne.

Ultivista omistaa kokonaan rakennusyhtiö Westpron, joka on rakentanut useita kohteita Espooseen ja Helsinkiin.

Lue myös:

Westendin jumiutuneelle hotellihankkeelle etsitään vaihtoehtoja – Kylpylä, asuntoja?

Hotellihanke kuopattu – Westendiin suunnitteilla 18-kerroksinen asuintorni

Tällaista maamerkkiä mallataan Westendiin – taustalla Teemu Selänteen sijoitusyhtiö

Espoon Westendiin ei tule tornitaloa – Kohutontin rakentamiskuviot taas uusiksi

Marriott-hotelli, asuintorni... Teemu Selänteen yhtiön kovan onnen Westendin tontin uusin kaava lautakunnassa

Westendin uimarannan viereen suunnitellaan nyt kerrostaloja – pieni kylpylä olisi avoin kaikille

Westendissä vastustetaan rantaan sijoittuvaa kerrostaloa, mutta ostajat ovat jo lähtökuopissa – "Kiinnostus erittäin suurta"

Ensin Marriott-hotelli, sitten asuintornitalo ja nyt matalampi kerrostalo – tulossa Westendin tyhjän arvotontin ratkaisunpaikka

Espoo hyväksyi Westendinportti-suunnitelmat – hotellihanke muuttui asunnoiksi uimarannan äärellä

Westendin tyhjän tontin suunnitelmat juuttuivat taas valituksiin – aluksi kiisteltiin tornihotellista, nyt kerrostaloista

Hallinto-oikeus hylkäsi miljardöörin lasten valituksen Westendin rantaviivan kupeeseen suunnitellusta kerrostalosta