Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon vanhimpiin kuuluva asuinrakennus seisoi vuosia unohdettuna Motonetin parkkipaikan kupeessa, nyt sitä voi odottaa uusi elämä – kaivauksissa tontilta paljastui harvinainen löytö

Lommilassa Motonetin parkkipaikan naapurissa on säilynyt pieni alue, jolla on kaksi vanhaa, asumatonta rakennusta. Pitkään autioina olleiden talojen ikkunat on peitetty ja pihapiiri on hiljalleen kasvanut umpeen.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa autiotila, sillä toinen pihapiirin rakennuksista on peräisin 1700-luvun alkupuolelta ja on yksi Espoon vanhimmista asuinrakennuksista.

Nyt unohdettu tila on heräämässä uuteen elämään, sillä paikalle suunnitellaan uutta ravintolarakennusta pysäköintialueineen. Valmisteilla olevassa kaavassa suojellut talot kunnostettaisiin ja niihin voitaisiin sijoittaa esimerkiksi käsityöläis- ja keramiikkapajoja tai kesäkahvila.

Tontti on kaupungin omistuksessa. Siihen on myönnetty suunnitteluvaraus Uudellamaalla toimivalle Foodworld-nimiselle ravintolayritykselle.

Suunnitteluvarauksen yhtenä ehtona on suojeltujen rakennusten kunnostaminen.

Kaavoitusinsinööri Miika Ruokonen kertoo, että tavoitteena on saada asemakaava kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana.

Jäljet ulottuvat ainakin 1600-luvulle, ja kaivo voi olla vielä sitäkin vanhempi."

Nykyajan Lommila on vilkas Kehä III:n, Turunväylän ja Espoontien solmukohta, jonne Ikea, Motonet ja muut isot myymälät vetävät väkeä. Siellä täällä jättimyymälöiden puristuksessa on kuitenkin säilynyt merkkejä vanhemmasta asutuksesta.

Liikennettä alueella on riittänyt jo satoja vuosia, sillä se sijoittuu historiallisen Suuren Rantatien varrelle. Turusta Viipuriin kulkenut tie oli Suomen tärkeimpiä tieyhteyksiä. Nykyään Kuninkaantieksi nimetyn tien vanhoja osuuksia on säilynyt Espoossa monin paikoin.

Lommilan kohdalla Suuren Rantatien varrella sijaitsi Glomsbyn kylä, jonka historiaa pystytään asiakirjoissa seuraamaan 1400-luvulle saakka. Vuonna 1540 kylässä tiedetään olleen neljä taloa.

Motonetin viereisen, Nedre Gloms- nimisen tilan historia ulottuu 1400-luvulle. Espoon kaupunginmuseon intendetti Tryggve Gestrinin mukaan tilalla on 1600-luvulla toiminut postitalo. Sen vastuulla on ollut kuljettaa Suurta Rantatietä pitkin kulkevaa postia.

Tila on toiminut myös kapteenin palkkatilana. Viljelyksessä tila on todennäköisesti ollut 1960-luvulle saakka, jonka jälkeen se päätyi Espoon kaupungin omistukseen.

Nedre Glomsissa tehtiin syyskuussa arkeologisia kaivauksia, joissa tehtiin paikallisessa mittakaavassa merkittävä löytö: ensimmäinen Espoosta löydetty historiallisen ajan kaivo.

Museoviraston tutkija Tuija Väisänen arvioi, että kaivo on rakennettu 1600-luvun alkupuolella tai sitä ennen. Ikä varmistuu tarkemmissa tutkimuksissa.

– Vanhoja kaivoja tulee kaivauksissa vastaan silloin tällöin, mutta Espoosta niitä ei ole tähän mennessä löydetty. Nedre Glomsin kaivo on vanhaksi kaivoksi huomattavan syvä, noin 4,5 metriä, Väisänen kertoo.

Ennen pora- ja betonirengaskaivoja kaivot rakennettiin hirsistä. Kuoppa kaivettiin käsin, jonka jälkeen se tuettiin hirsikehikolla. Nedre Glomsin kaivauksissa löydettiin juuri kaivon hirsikehikko. Sen tehtävä on ollut tukea kaivantoa sekä pitää vesi sisäpuolella ja maa-aines ulkopuolella.

– Kaivo on kaivettu todella kovaan saveen. On nostettava hattua sille, joka sen on käsipelillä kovaan maahan kaivanut, Väisänen toteaa.

Hirsistä otettujen dendrologisten näytteiden avulla kaivon ikä pystytään parhaimmassa tapauksessa ajoittamaan jopa vuoden tarkkuudella.

Tontilta löytyi myös jäänteitä ainakin kahdesta, todennäköisesti 3–4 rakennuksesta. Arkeologiset löydökset ajoittuvat Väisäsen mukaan 1600-luvun loppuun tai 1700-luvun alkuun, osa 1800-luvulle.

– Tilan aikajatkumo on pitkä, mikä tekee siitä merkittävän. Jäljet ulottuvat nyt 1600-luvulle, ja kaivo voi olla vielä sitäkin vanhempi, Väisänen sanoo.

Lue myös:

Mankbyn keskiaikaista kylätonttia tutkittiin lisää – joistakin kuopista paljastui kivikauteen liittyvä löydöksiä

Leppävaarassa on sijainnut tuhansia vuosia sitten asuinpaikka, jota ei ole vielä löydetty – nyt poikkeuksellinen löytö urheilupuistossa saattaa johdattaa arkeologit oikeille jäljille

Tuho uhkaa Bembölen myllypaikkaa – Aivan Kehä III:n tuntumasta löytyy harvojen tuntema muinaismuisto

Kahvi, pulla ja aimo annos historiaa – Espoosta löytyy perinteisiäkin kahviloita

Arki oli kovaa työtä – Glims esittelee entisaikojen elämää