Zakiullah Kamal on kasvattanut viestikyyhkysiä lapsesta lähtien, ja nyt hän rakensi Matinkylään tilavan kyyhkyslakan, jossa apuna häärii jo seuraava sukupolvi – "En käytä alkoholia ja tupakkaa, mutta olen riippuvainen näistä linnuista"

Ulkoilureitin varrella Matinkylässä seisoo pieni punainen mökki.

Mökin käyttötarkoitusta on vaikea päätellä, mutta vihjeen saa porttiin kiinnitetystä kyyhkyskoristeesta. Kyllä, kyseessä on kyyhkyslakka.

Lakan omistaa espoolainen Zakiullah Kamal, joka kutsuu peremmälle valtakuntaansa. Kyyhkyset tervehtivät tulijoita vaimealla kurnutuksella.

Uusi lakka valmistui pari vuotta sitten.

– Pari vuotta oli paperisotaa, että saatiin kaikki luvat. Liito-oravat toivat omat haasteensa, mutta lopputulos on hyvä, Kamal kiittelee.

Lakassa elää noin sata kyyhkystä. Häkkejä on neljä: yksi nuorille, toinen naaraille, kolmas koiraille ja neljäs senioreille.

Naaraat ja koiraat on pakko pitää erillään, koska muuten poikasia kuoriutuisi kolmen kuukauden välein ja lintujen määrä karkaisi käsistä.

Lakassa elävät linnut näyttävät ihan puluilta, mutta nämä siivekkäät ovat eri maata.

Vaikka viestikyyhkyn veisi laatikossa tuhannen kilometrin päähän, se osaa lentää takaisin omaan lakkaansa.

Siksi viestikyyhkyjä on käytetty jo ammoisista ajoista lähtien viestinviejinä. Britannian ilmavoimissa palveli toisessa maailmansodassa 250 000 kirjekyyhkyä.

Viestikyyhkyt löytävät kotilakkaan tiettävästi auringon ja maan magneettikentän avulla. Lakan lähellä ne suunnistavat näköhavainnoilla.

Joskus kotimatkan saattaa kuitenkin katkaista nälkäinen haukka.

– Meillä on sanonta: Kun lintu on häkissä, se on sinun. Kun lintu on vapaana, se ei ole enää sinun, Kamal toteaa.

Viestikyyhkyt ovat Suomessa harvinainen harrastus.

Toinen espoolainen harrastaja Cumhur Kurtulmus kertoo, että esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa kilpailuihin osallistuu rekkalastillinen kyyhkysiä ja lakan perustamiseen saa pankista lainaa.

– Suomessakin kilpaillaan, mutta kilpailuissa ei liiku rahaa. Euroopassa ja muualla maailmassa yhdestä kilpailusta saattaa voittaa miljoona dollaria, Kurtulmus kertoo.

Viestikyyhkyn hintaennätys rikottiin vuonna 2020, kun belgialainen kyyhky myytiin huutokaupassa 1,9 miljoonalla dollarilla.

Zakiullah Kamal on kilpaillut myös ulkomailla. Lakan seinällä olevat kunniakirjat kertovat, että hänen lintunsa ovat edenneet portugalilaisen Algarve Great Derbyn finaaliin.

Jos haluaa menestyä kilpailuissa, kyyhkyllä tulee olla hyvät vanhemmat ja omistajan on pidettävä siitä hyvää huolta, erityisesti sulkasadon aikana.

– Kesällä ne palvelevat minua. Nyt minä palvelen niitä. Annan niille hyvää ruokaa ja vitamiineja, jotta niille tulee hyvät höyhenet. Silloin ne lentävät ensi kesänä paremmin, Kamal kertoo.

Kurtulmus ja Kamal ovat päätyneet harrastuksen pariin samalla tavalla: harrastus kulkee suvussa, ja linnut ovat olleet tärkeitä lapsesta lähtien.

Nyt Kamalin omat lapset auttavat kyyhkysten hoidossa, joten voi olla, että harrastus siirtyy jälleen eteenpäin.

– Se riippuu siitä, haluavatko he. Pakko ei ole, Kamal sanoo.

Lakassa täytyy käydä joka päivä, mutta harrastus ei vie kaikkea vapaa-aikaa.

– Jos lakassa on hyvä järjestys, hoitoon ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Silloin, kun on kiire, käyn hoitamassa vain pakolliset asiat, mutta silloin, kun on aikaa, vietämme täällä perheen kanssa aikaa tuntikaupalla, Kamal kertoo.

Kamal on tyytyväinen, että hänen uudelle lakalleen löytyi paikka Espoosta. Sopivien paikkojen puute hidastaa hänen mukaansa harrastuksen leviämistä.

– Toivottavasti Espoo mahdollistaa harrastamisen muillekin. En käytä alkoholia ja tupakkaa, mutta olen riippuvainen näistä linnuista. Nämä ovat parasta terapiaa, hän sanoo.

Varkaat veivät 40 kyyhkyä

Viestikyyhkyjä harrastavat espoolaiset eivät mielellään kerro lakkojensa tarkkoja sijainteja. Syynä on se, että kyyhkyjä on varastettu Espoossakin.

Cumhur Kurtulmus kertoo, että hänen lakkaansa murtauduttiin reilu kuukausi sitten ja sieltä varastettiin 40 viestikyyhkyä. Kyyhkyjen arvo on Kurtulmuksen mukaan 10 000 euroa, mutta eniten häntä ei harmita raha.

– Hinnalla ei ole tässä merkitystä, koska linnut ovat lemmikkejä. En saanut nukuttua kolmeen yöhön, Kurtulmus kertoo.

Kurtulmus epäilee, että asialla olivat ammattivarkaat, koska järeän lukon murtaminen ja paksun lasin rikkominen vaativat erityisiä työkaluja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut