Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Joka kolmas asiakas joutui pihalle espoolaisesta yökerhosta koronapassin käyttöönottoyönä – STM korjaamassa koronapassin valuvikaa, kertoo Yle

Iltalehti uutisoi, miten joka kolmas asiakas poistettiin eräästä yökerhosta Espoossa, koska heillä ei ollut koronapassia lauantaina (16.10.), puolen yön jälkeen.

Kyseessä oli koronapassiin käyttöönottoyö, jolloin valvojat kävivät tarkistamassa tilannetta ravintoloissa.

Iltalehti uutisoi, miten Etelä-Suomen aluehallintoviraston kuusi alkoholitarkastajaa jalkautuivat lauantain vastaisena yönä tarkastamaan, kuinka koronapassin käyttöönottoa noudatetaan ravintoloissa Espoossa ja Helsingissä.

Iltalehti julkaisi arvioita, joiden mukaan tarkastuskohtaamiset asiakkaiden kanssa sujuivat pääosin hyvin.

Lähes 20 ravintolaan kohdistuneiden tarkastuskäyntien aikana ihmiset olivat pääosin tyytyväisiä, kun he saivat olla passin käytön ansiosta olla myöhempään ajankohtaan asti ravintolassa, IL kertoo.

Tässä on selkeä epäkohta.

Hanna Nohynek

Yle uutisoi puolestaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myöntää, että voimaan tulleessa koronapassissa on valuvika.

Tällä hetkellä ne suomalaiset, jotka ovat sairastaneet koronataudin yli puoli vuotta sitten ja saaneet vain yhden rokotuksen, eivät saa koronapassia suoraan Omakannan kautta.

Osa kunnista ei anna toista rokoteannosta tällä hetkellä niille, jotka ovat jo sairastaneet koronataudin, Yle kertoo.

Lisäksi Ylen uutisessa muistutetaan, että passi edellyttää heiltä maksullisessa testissä käyntiä.

– Tässä on selkeä epäkohta, jota ymmärtääkseni ollaan ratkaisemassa, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi Ylen haastattelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen vahvisti Ylelle sunnuntai-iltana, että yli kuusi kuukautta sitten sairastaneita ja kerran rokotettuja koskeva koronapassin pulma pyritään ratkaisemaan kansallisissa järjestelmissä.

Koronapassin edellytyksenä on joko täysi rokotesuoja, todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista tai 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti.

Koronapassi on vaihtoehtoisena toimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa.

Tällaisia rajoituksia voivat olla esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä koskevat rajoitukset.

Koronapassia voidaan edellyttää esimerkiksi ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa.

Nykyisten koronarajoitusten mukaisesti koronapassia voitaisiin tällä hetkellä edellyttää ravintoloissa niillä alueilla, joilla on koronarajoituksia eli pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä, STM, OKM ja TEM tiedottivat viime viikolla.

Koronapassi on mahdollista ottaa käyttöön laajemmin, jos rajoituksia joudutaan asettamaan myös muille alueille, ministeriöiden tiedotteessa kerrotaan.