Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee: Kolmekymppinen mies tunkeutui useisiin koteihin "putkimiehenä" tai hiippaili makuuhuoneeseen asukkaiden nukkuessa Helsingissä – Kohteena erityisesti rollaattorilla liikkuvat vanhukset

Kolmekymppinen mies tunkeutui useisiin yksityisasuntoihin ja varasti monenlaista arvotavaraa, epäilee Helsingin poliisi. Poliisi on tutkinut kokonaisuutta heinäkuusta asti ja nyt esitutkinta on valmistunut.

Useimmiten mies esiintyi putkiasentajana, joka tuli korjaamaan väitettyä vesivahinkoa. Osan rikoksista hän teki tunkeutumalla asuntoihin asukkaiden nukkuessa.

– Epäilty tuli yleensä suoraan asianomistajan ovelle tai odotti sopivaa uhria kerrostalon edessä. Hän oli päättäväinen ja nopea liikkeissään, kuvailee tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen.

Mies valikoi poliisin mukaan kohteikseen erityisesti rollaattorilla liikkuvia ikäihmisiä. Näin uhrit eivät esimerkiksi pystyneet estämään asuntoonsa tunkeutumista.

Esimerkiksi syyskuun lopussa epäilty ja nelikymppinen toinen mies pääsivät iäkkään pariskunnan kotiin soittamalla ovikelloa ja pujahtamalla sisään, kun asukas avasi oven. Miehet väittivät olevansa putkiasentajia tai huoltomiehiä, jotka tulivat tutkimaan putkivauriota. He kertoivat, että asunnon tutkiminen maksaa 250 euroa ja näyttivät asukkaalle, että erään lattialistan vieressä oli vettä.

– Kun epäillyt ja asukas tutkivat väitettyä vesivahinkoa, miehet nappasivat asianomistajan kädestä puhelimen ja taskusta lompakon. He olivat jo aiemmin udelleet pankkikortin tunnusluvun, Petersohn-Järvinen kertoo tiedotteessa.

Miehet viipyivät asunnossa poliisin mukaan useita minuutteja ja käyttäytyivät uhkaavasti. Ryöstösaaliikseen he saivat useita pankkikortteja ja kaksi matkapuhelinta.

Toisessa tapauksessa keski-ikäinen pariskunta heräsi heinäkuun lopussa auton moottorin jylinään.

Pian naapuri tuli kertomaan, että joku oli yrittänyt varastaa heidän autonsa. Auto oli jätetty käyntiin. Tämän jälkeen naispuolinen asukas huomasi, että sängyltä oli viety siihen illalla jätetty tablettitietokone ja makuuhuoneesta oli kadonnut myös rannekello sekä hopeinen koru. Asunnosta oli viety myös miehen luottokortti ja auton avaimet.

– Silminnäkijän mukaan asukkaiden pihalta oli poistunut mies, jolla oli kädessä puhelin tai tabletti. Hänen tuntomerkkinsä sopivat myöhemmin tapahtuneisiin muihin rikossarjan osiin, tutkinnanjohtaja Petersohn-Järvinen sanoo tiedotteessa.

Syyteharkintaan siirtyi nyt viisi tapausta, jotka ovat tapahtuneet tämän vuoden heinäkuun ja lokakuun välillä. Syytteen nostamisen takaraja on 16. joulukuuta.

Rikosnimikkeinä on törkeitä varkauksia, ryöstö ja maksuvälinepetos. Epäilty on syyllistynyt vastaaviin rikoksiin myös aiemmin.

Lisäksi miehen epäillään tehneen myös neljä muuta vastaavaa rikosta, mutta niiden esitutkinta on vielä kesken.