"Edelleen jollain lailla tabu" – Espoon seurakunnat alkavat järjestää kahvilailtoja, joissa puhutaan kuolemasta

Espoon seurakuntien uusi kahvilakeskustelujen sarja tarjoaa mahdollisuuden keskustella kuolemasta, tiedottavat Espoon seurakunnat.

Illat alkavat keskustelun vetäjien osuudella, ja sen jälkeen on yhteinen keskustelu aiheen tiimoilta.

Asiantuntijoina ovat pääosin Espoon seurakuntien työntekijät.

– Kuolemasta puhuminen on meillä yhteiskunnassa edelleen jollain lailla tabu, johon liittyy eräänlaista mystisyyttä. Kuolemapuhe kuuluu asiantuntijoille mutta ei samalla tavalla meille kaikille, sanoo kahvilailtojen ideoitsija, diakoni Ritva Aarnio Espoon seurakuntien tiedotteessa.

– Ajatuksena on tuoda keskustelu arkiseen kahvilapöytään eikä ainoastaan muistotilaisuuksien pöytiin. Kakun ja kahvin äärellä on lupa puhua kuolemaan liittyvistä asioista.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Iltojen osallistujamäärä on rajattu, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Idea on seurakuntien mukaan sama kuin Death Cafe eli Kuoleman kahvila -toiminnassa, jota on toteutettu jo useassa maassa, mutta toteutustapa poikkeaa jonkin verran.

Illat on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita puhumaan kuolemasta. Kyseessä ei ole sururyhmä eikä terapiaistunto. Kahvilaillat järjestetään eri puolilla Espoota.

Teemakahvilat alkavat syksyllä ja jatkuvat keväällä 2022.

Ensimmäiset teemakahvilat

Maanantaina 8.11. klo 17.30–20 Krematorioon tutustuminen ja vainajan matka kuolinvuoteelta hautaan

Tutustumiskierros Espoon krematorioon hautaustoimen päällikkö Juha Ollilan johdolla. Pitäjäntuvalla vainajan matkasta keskustelevat sairaalapastorit Annamari Simpanen ja Tarja Mikkola sekä diakoni Ritva Aarnio. Tarjolla kakkukahvit.

Krematorio, Pappilantie 12, Pitäjäntupa, Kirkonmäentie 2.

Ilmoittautuminen yst.toimisto.espoo@evl.fi, mukaan mahtuu 15 osallistujaa.

Torstaina 18.11. klo 18–20 Taide ja kuolema

Keskustelua kuoleman kanssa taideterapian menetelmiä käyttäen. Leppävaaran kirkon Maisemasali. Kakkukahvit. Tähän keskusteluun ei tarvita aiempaa kokemusta taidetyöskentelystä eikä mitään erityisiä taitoja. Uteliaisuus, avoin mieli ja halu kokeilla riittää. Pukeudu mukavasti ja niin ettei vaatteita tarvitse varoa. Ohjaajana diakoni, taideterapeutti Riitta Türkmen.

Ilmoittautuminen viikoilla 44 ja 45 riitta.turkmen@evl.fi, 040 546 5198, maksimiosallistujamäärä 12 hlöä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut