Espooseen on avattu pääkaupunkiseudun ainoa yksityinen koirapuisto – tästä syystä Doron, 1, ja Masin, 3, omistajat ovat valmiita maksamaan puistokäynnistä

Koirat: Doro ja Masi ottavat koirapuistossa ilon irti sata lasissa. Yhä useampi koiranomistaja etsii paikkoja, joissa pitää koiraansa vapaana.

Tornjak-rotuinen Doro ja australian labradoodle Masi ovat tuttu näky yksityisessä koirapuisto Pikkutähdessä Nuuksiossa. Doron omistaja Jenni ja Masin omistaja Eija Ask ovat varanneet yksityisen koirapuiston käyttöönsä jo useamman kerran, vaikka asuvat Helsingin puolella.

Kävimme katsomassa, mikä saa Jennin ja Eija Askin kääntämään auton nokan kohti Nuuksion koirapuistoa ja mitä koirakaverukset puistossa puuhaavat.

Yksivuotias Doro ei näytä pysyvän nahoissaan, kun auto kaartaa koirille jo entuudestaan tutun koirapuiston parkkipaikalle.

Australian labradoodle Masi, 3, ottaa puiston portilla hieman rauhallisemmin, mutta ampaisee Doron kanssa saman tien juoksuun, kun hihnat irrotetaan.

– Doro alkoi ulista malttamattomana, kun käännyimme asvalttitieltä puistolle päin, Jenni nauraa.

Doro on kaksi päivää väsynyt, kun on saanut juosta täällä vapaana.

Koirapuiston käytöstä ollaan valmiita maksamaan, koska silloin koirapuisto on varmuudella pelkästään omassa käytössä.

– Olen etsinyt netistä tietoa, missä koiraa voisi pitää vapaana. Siellä törmäsin tähän paikkaan, Jenni sanoo.

Eija Ask kertoo, että yleisessä koirapuistossa vieraillessa läsnä on aina jännitysmomentti, koska paikalle saattaa tulla koira, joka käyttäytyy yllättävällä tavalla.

– Doro taas on itse sellainen höseltäjä, että sitä saatetaan pelätä yleisessä koirapuistossa, Jenni jatkaa.

Syyskuussa samassa paikassa vietettiin Doron yksivuotissynttäreitä neljän koiran porukalla. Omistajille oli herkkuja ja nelijalkaiset saivat kaksi tuntia vapaata temmellysaikaa.

– Doro on kaksi päivää väsynyt, kun on saanut juosta täällä vapaana, Jenni iloitsee.

– Täällä voi rauhassa opettaa koiralle myös vaikkapa luokse tuloa. Leikimme myös piilosta ja saatan piilottaa Dorolle nameja.

Masi on Askin ensimmäinen koira ja Ask on käynyt Masin kanssa koirakoulukursseilla.

– Hihnassa kulkeminen on erilaista. On kiva, että on turvallinen paikka, jossa koiran voi päästää vapaaksi, Ask sanoo.

Doro ja Masi jaksavat viilettää ympäri noin hehtaarin kokoista metsäpuistoa koko tunnin ajan. Vauhti hiljenee hetkeksi vain kahluupaikassa pidettyjen juoma- ja uimataukojen ajan.

– Uimapaikka on Doron lemppari.

– Lika ei haittaa ainakaan meitä, Jenni huikkaa.

Koirapuisto Pikkutähti

Siskokset perustivat yksityisen koirapuiston Nuuksioon

Siskokset Minna ja Heini Haikarainen avasivat heinäkuussa Nuuksioon yksityisen koirapuisto Pikkutähden. Puisto on pääkaupunkiseudun ainoa yksityinen koirapuisto ja tämä näkyy myös asiakaskunnassa. Omaan käyttöön varattavissa oleva koirapuisto houkuttelee koiranomistajia pääkaupunkiseutua myöten.

Koirapuisto on vajaan hehtaarin kokoinen ja se on aidattu metsäiseen rinteeseen Nuuksion kansallispuiston läheisyydessä.

Haikaraiset kertovat, että puistoon tuovat monenlaiset syyt. Osa asiakkaista varaa puistoa viikoittain.

– Nykyään ihmiset ymmärtävät paremmin koirien tarpeet, ja haluavat mahdollistaa koirilleen niiden lajityypillisen käyttäytymisen. Valtaosalle onkin tärkeää, että koira pääsee omaan tahtiin juoksemaan, haistelemaan, leikkimään, kaivamaan ja polskuttelemaan vedessä.

Lisäksi puistoa käyttävät muun muassa sellaiset koiranomistajat, jotka eivät koiransa arvaamattoman luonteen vuoksi halua käyttää yleisiä koirapuistoja.

Jotkut koiranomistajat puolestaan varaavat mäkiseen maastoon tehtyä puistoa kasvattaakseen esimerkiksi näyttelykoiriensa lihasmassaa tai parantaakseen pentukoiriensa koordinaatiokykyä.

– Täältä haetaan vahvaa luustoa ja hyvää koordinaatiokykyä, Heini Haikarainen sanoo.

Viikonloppuisin koirapuistoa varaavat usein lapsiperheet, jolloin koirankopista saattaa koiran sijaan kurkistaa välillä myös lapsen pää, Haikaraiset kertovat.

– Jotkut asiakkaat käyttävät koiraansa täällä aamulla, jos joutuvat jättämään koiran päivällä yksin kotiin.

Heini Haikarainen kertoo saaneensa idean yksityisen koirapuiston perustamiseen 70-kiloiselta bernhardinkoiraltaan.

– Koira oli todella arka ja pelkäsi kaikkia mustia koiria, pieniäkin. Ajattelin, että muutkin koiranomistajat kaipaisivat paikkaa, jossa ei tarvitse stressata, kuka tulee vastaan, hän kertoo.

Puistossa on huomioitu myös koirien omistajat. Siellä on muun muassa katettu tila oleskelua ja eväiden syöntiä sekä tulentekopaikka grillaamista varten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut