Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haaveiletko omasta hevosesta? Espoolainen äiti ja tytär kertovat neljän vuoden kokemuksella, millaista on elämä Usko-ponin kanssa – tallipaikan hinta voi yllättää

Lemmikkini: Maria ja Jenni Hintikka ihastuivat tupsujalkaiseen irlannincobiin ensi silmäyksellä.

Jo pikkutyttönä omasta hevosesta haaveillut Maria Hintikka toteutti unelmansa neljä vuotta sitten. Espoolainen Hintikka osti irlannincobin ja nauttii nyt oman hevosen tuomasta vapaudesta ja vastuusta yhdessä tyttärensä Jenni Hintikan, 16, kanssa.

Hintikka kävi koeratsastamassa vuokrahevoseksi tarjottua Uskoa Hyvinkäällä. Kun hevonen myöhemmin tuli myyntiin, se oli menoa.

– Minulle oli tullut jo ensinäkemällä tunne, että Usko on ihan super, sielunkumppani ja meidän poni. Laskimme Exelissä rahoja, millä kaikki maksetaan, Hintikka kertaa.

Ennen Uskon hankkimista Hintikat ratsastivat ratsastuskoulun tunneilla ja heillä oli vuokrahevonen.

– Hevosharrastukseni oli tullut siihen pisteeseen, että kun tulin kevään viimeiseltä ratsastustunnilta kotiin, ilmoitin perheelle, että harrastus oli joko tässä ja lopetan tai hankin oman hevosen, jonka kanssa voin vapaasti harrastaa ja kokea yhdessä juuri sitä mitä haluamme. Tämä oli toukokuussa ja kesäkuussa meillä oli jo Usko, Maria Hintikka kertoo.

Nyt Hintikat ajavat tallille liikuttamaan ja hoitamaan Uskoa päivittäin. Tallitouhuissa hurahtaa vähintään kolme tuntia.

– Onneksi päädyimme perheen keskusteluissa ostamaan oman ponin. Usko on terapeutti, personal trainer ja ystävä. Oma työ on hektistä, mutta tämä pakottaa irrottautumaan työstä, kertoo it-alalla työskentelevä Hintikka.

Hevosen tallipaikka maksaa pääkaupunkiseudulla noin tuhat euroa kuussa.

–  Tämä kattaa sen, että hevonen pysyy hengissä. Varusteet, valmennukset ja eläinlääkärin kulut tulevat siihen päälle.

Usko on osoittautunut monipuoliseksi ratsuksi.

– Treenaamme kouluratsastusta, hyppäämme esteitä, olemme kokeilleet maastoesterataa, lännenratsastusta ja työratsastustakin. Talvella Usko on vetänyt pulkkaa ja ohjasajamme Uskoa ilman kärryjä, Maria Hintikka luettelee.

Maria ja Jenni ottavat ratsastustunteja viikoittain.

– Sitä haluaa saada istuntaa ja tekniikkaa paremmaksi, jotta hevosen kanssa on helpompi toimia, 6-vuotiaana ratsastuksen aloittanut Jenni Hintikka sanoo.

Tallilla tehtäviin iltatoimiin kuuluu myös hevosen puhdistamista, harjaamista, mahdollisten haavojen tarkistamista sekä varusteiden huoltoa.

– Täytyy huolehtia vähän kuin lasten kanssa, että tarjolla on esimerkiksi oikeanlainen loimi, kun ilmat kylmenevät.

Uskon pitkä harja letitetään joka toinen päivä ja kengitys tehdään parin kuukauden välein. Lisäksi hevosen jalkojen tupsujen kampaus ottaa tunnin verran parin viikon välein.

Uskon vapaapäivänä tallille tullaan lähinnä moikkailemaan.

– Jos on stressiä, Usko toimii terapeuttina, sanoo Jenni, joka opiskelee parhaillaan Omniassa kaksoistutkintoa.

Oman hevosen omistamisen myötä harrastaminen on saanut uusia ulottuvuuksia. Maria Hintikka on kouluttautunut äänimaljahoitajaksi ja tekee äänimaljahoitoja hevosille ensimmäisenä Suomessa.