Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon April Jazz soi tänä vuonna lokakuussa – aikatauluun tehty radikaali muutos, joka on varmasti kuulijoille mieleen

Jazz: Lokakuu on nyt uusi huhtikuu, koska April Jazz soi poikkeuksellisesti lokakuun lopulla huippuartistien voimin.

April Jazzin konserttitarjontaan on yhdistetty uusilla mausteilla höystettynä sitä, mitä keväällä 2020 ja 2021 jäi kuulematta.

– Festivaalin aikataulusta on karsittu päällekkäisyydet, joten yleisöllä on mahdollisuus osallistua vaikka jokaiseen festivaalin kymmenestä konsertista, festivaalijohtaja Matti Lappalainen kertoo.

Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebelillä on tänä lukuvuonna 25-vuotisjuhlavuosi.

Juhlavuoden teemana on Ebeli säveltää. Ebelin oppilaat työstävät opettajien sekä vierailevien muusikoiden ohjauksessa sävellyksiä, joita esitetään myös keväällä Ebelin matineoissa ja muissa konserteissa.

– Kaikki Ebelin oppilaat pääsevät lukuvuoden aikana säveltämään tai ainakin tutustumaan säveltämiseen. Kaikilla on mahdollisuus tehdä jotain luovaa ja itseilmaisua kehittävää, linjanjohtajan sijaisena tänä lukuvuonna toimiva Jenny Robson kertoo.

Juhlavuoden aikana järjestetään työpajoja, joissa lähestytään säveltämistä improvisaation kautta. Nuorten ideoiden pohjalta syntyy uutta musiikkia, jota yhdessä sovitetaan säveltäjä Sid Hillen työpajoissa. Lisäksi hollantilainen kitaristi-laulajapariskunta Ineke Vandoorn ja Mark van Vugt tulee kertomaan, miten heidän musiikkinsa syntyy.

Nuoret jazzin opiskelijat esittelevät taitojaan Ebeli in Concert -konsertissa 31. lokakuuta.

– Ison festivaalin yhteydessä esiintyminen on oppilaille huima mahdollisuus ja tapahtuma, josta jää paljon muistoja, Jenny Robson sanoo.

35. April Jazz järjestetään 27.–31. lokakuuta Espoon kulttuurikeskuksessa ja Espoon modernin taiteen museo EMMA:ssa. Festivaalin pääesiintyjinä nähdään Grammy-palkittu yhdysvaltalainen tenorisaksofonisti Joe Lovano, joka esiintyy puolalaisen Marcin Wasilewski Trion solistina. Ulkomaisia huippuvieraita edustaa myös portugalilainen fado-laulaja Carminho.

– Puolalaistrio on esiintynyt täällä kerran aiemmin. Fado-laulua on mukana siksi, että Tapiolassa laulu on yleisön sydäntä lähellä, Matti Lappalainen sanoo.

Tapiolaan saapuu myös tanskalainen lyömäsoittajalegenda Marilyn Mazur, jonka johtama kahdeksan naisen muodostama Shamania-yhtye esiintyy ensi kertaa Suomessa. Edellisellä April Jazz -visiitillään yleisön hurmannut norjalainen laulaja-lauluntekijä Bernhoft tulee myös.

Yksi Matti Lappalaisen ylpeydenaihe ohjelmistossa on se, että kaikki viisi vuoden 2020 jazz-Emma-ehdokasta soittavat maratonkonsertissa 29. lokakuuta. Ensin Tapiolasalissa esiintyvät trumpetisti Verneri Pohjola sekä Mortality-yhtye. Klubitunnelmaisessa Louhisalissa lavalle nousevat Emma-voittaja Superposition sekä Riitta Paakin ja Jussi Lehtosen johtamat kvartetit.

Useampaan konserttiin osallistumista helpottamaan on ideoitu edullisia päivälippuja, jotka sisältävät päivän molemmat konsertit, muun muassa tämän jazz-Emma-maratonin.

Tapiolassa soittaa myös 25-vuotista taiteilijauraansa juhliva Lenni-Kalle Taipale. Viime vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Jarmo Saaren säveltämän Neandertal Grooves -albumin julkaisusta. Levy on nyt masteroitu uudelleen ja konsertissa koko teos kuullaan isäntäorkesteri Espoo Big Bandin ja Jarmo Saari Republicin esittämänä. Jazz-tunnelmaan pääsee myös seuramalla tapahtuman aikana esitettäviä konserttitallenteita.