Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vielä ehdit nähdä Kasvokkain-näyttelyn – kasvot ja valon leikki inspiroivat Arja Koskista

Mielenkiinto ihmistä ja etenkin kasvoja kohtaan on kulkenut ALBAn maalauksissa mukana jo vuosikymmeniä. Taiteilijanimen takana on espoolainen Arja Koskinen.

– Minua on aina kiinnostanut se, miten ihmisiä esitetään maalaustaiteessa. Maalauksista välittyvät ihmisten välillä olevat psykologiset jännitteet, ALBA sanoo.

Arja Koskisen maalaamat kasvot eivät ole muotokuvia eikä useimmille kasvoille ole mitään vastinetta todellisuudessa. Kasvot kuvastavat tunnelmaa ja mielentilaa.

– Jollain tavalla kasvot ovat alter ego, ALBA miettii.

Maalausten hahmot ovat yksilöitä, kokonainen universumi sisällään. Yksilöitä, mutta kuitenkin toisistaan erottamattomia. Yhdessä he ovat enemmän ja rohkeasti he heittäytyvät elämän virtaan.

Galleria Aarnissa esillä olevan Kasvokkain-näyttelyn maalaukset ovat ALBAn uusinta tuotantoa. Hän pystyi keväällä keskittymään maalaamiseen tavallista tiiviimmin, koska hän oli lomautettuna päivätyöstään.

Ilmeen lisäksi valon ja varjon vaihtelu on ALBAlle tärkeää. Monissa maalauksissa on ihmisen lisäksi kuvastoa, jonka katsoja tunnistaa viittauksiksi Italiaan ja Espanjaan.

– Välimeren maat inspiroivat minua valon vuoksi. Kaunis, pehmeä valo on inspiroiva.

– Toisaalta olen pohjoisessa tottunut pitkään valottomaan kauteen ja pitkään valoisaan kauteen. Pohjoinen valo on erityinen, Sodankylässä syntynyt Arja Koskinen sanoo.

Teokset heijastavat ihmiselämään kuuluvia tunteita muun muassa kaipuusta, surusta, nautinnosta ja rohkeudesta. Välillä kuvat ovat unikuvamaisia ja ne vievät maailmankaikkeuteen.

Arja Koskinen ei itsekään osa sanoa, mistä kuvat tulevat. Ensin edessä on vain tyhjä kangas.

– Maalaukseni ovat sanatonta kieltä. Olen kirjallisuuden ystävä ja luen paljon, mutta en osaa itse pukea asioita sanoiksi. Toisinaan maalauksen lopputulos yllättää itsenikin.

Arja Koskinen on parinkymmenen vuoden ajan maalannut myös ikoneita. Myös tästä maailmasta on heijastumia Kasvokkain-näyttelyyn.

– Ikonien maalaamisessa on tiukat säännöt. Se maailma on ihan erilainen ja niitä maalatessani tiedän, mistä pitää lähteä liikkeelle.  

Kasvokkain-näyttely jatkuu Galleria Aarnissa, kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa, 24. lokakuuta asti.

Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Galleriassa on samaan aikaan myös Ilona Kivijärven Kulumme kuin kukat -niminen näyttely.