Arkeologit tekivät Leppävaarasta löydön, jota kuvaillaan sensaatiomaiseksi – "Alue on kuin ihmeen kaupalla säilynyt todella hyvin"

Historia: Arkeologiset kaivaukset toivat esiin sensaatiomaisen löydön.

Monikon torpan alueella tehdyt koekaivausten löydökset toivat esiin koskemattoman kivikautisen asuinpaikan. Jan Fast

Anneli Tuominen-Halomo

Arkeologisissa koekaivauksissa Monikon torpan mailla Leppävaarassa on tehty merkittävä löytö. Alueelta paljastui koskematon, myöhäiskivikautinen asuinpaikka.

Kaivauksia johtaneen arkeologi Jan Fastin mielestä kaivausten tulosta voi pitää pienenä sensaationa, sillä paikalta paljastui hyvin säilynyt kivikautinen asuinpaikka yli 5 000 vuoden takaa.

– Alue on kuin ihmeen kaupalla säilynyt todella hyvin. Uskon, että se on tutkimuksellisesti aarreaitta, mutta toistaiseksi meille on epäselvää, kuinka iso alue on, Jan Fast sanoo.

Fastin mukaan tärkeintä on nyt se, että paikka löytyi ja löytö saatiin ajoitettua. Myös kivikautinen rantaviiva saatiin määritettyä. Hän arvioi, että laajimmillaan asuinpaikka voi olla noin 500 neliön suuruinen. Nyt siitä tutkittiin vasta kahdeksan neliön suuruinen alue, ja sen lisäksi tehtiin muutama koekuoppa.

Löydön merkittävyys alkoi valjeta, kun maasta paljastui monipuolisesti kivikautisen asuinpaikan esineistöä, kuten pii- ja kvartsikivestä tehtyjä esineitä, kauniisti koristeltuja saviastianpaloja sekä palaneita saaliseläinten luita.

– Toivottavasti pääsemme tekemään isompia kaivauksia ensi vuonna. Alueella on varmaan ollut rakennus. Asumuksen paikan löytäminen olisi olennaista. Haudat voivat sijaita sen välittömässä läheisyydessä. Toivottavasti sieltä paljastuisi ihan kansallismuseotasoisia löytöjä.

Asumuksen paikan löytäminen olisi olennaista.

Tutkimuksissa selvisi myös, että asuinpaikka on aikoinaan sijainnut hiekkarannalla kapean merenlahden länsirannalla. Maankohoamisen takia asuinpaikka sijaitsee nykyään lähes 23 metriä merenpinnan yläpuolella.

– Tutkimustulosten perusteella on selvää, että alueen suojeluun on jatkossa kiinnitettävä suurta huomiota, koska kaavoituspaineet ovat suuria. Näin hyvin säilyneet muistot kivikauden ihmisten elämästä ovat pääkaupunkiseudulla erittäin harvinaisia.

Kaivauspaikka sijaitsee aivan Monikon uuden koulukeskuksen tuntumassa.

– Olisikin toivottavaa, että koulun oppilaat voivat jatkossa osallistua alueen tutkimuksiin osana kouluopetusta, Jan Fast sanoo.

Arkeologisten kaivausten tekeminen on kallista ja hidasta. Fast näkee, että Monikon torpan alueen löydöstä pitää jättää tutkittavaa myös tuleville sukupolville.

– Tällainen löytö sitoo ihmisiä ympäristöönsä. Nykyaika ja kivikausi kohtaavat Monikon koulun takapihalla ihan konkreettisesti, Jan Fast sanoo.

Tietokirjailija ja kaivaukset organisoineen Leppävaa-seuran aktiivi Markku Salmi on innoissaan.

– Löytö todistaa, että alueella on asuttu jo noin 5 500 vuotta sitten.

– Ennakko-odotukset olivat hatarat, koska Museoviraston karttaan oli merkitty vain mahdollinen asuinpaikka 1990-luvulla tehtyjen pintalöytöjen perusteella.

Leppävaara-seura rahoitti kaivauksia historiakirjoista saamillaan tuotoilla ja osa kustannettiin harrastajakaivajien osallistumismaksulla.

Kivikautisia asuinpaikkoja tunnetaan Espoosta paljon, mutta valtaosa niistä on osin tuhoutunut, koska ne ovat löytyneet pellon laidalta tai hiekkakuopan reunalta. Monikon torpan alueelta on löytymässä merkittävää tietoa muinaisesta elämästä Espoon alueella.

Monikon torppa on vanha Kilon kartanon torppa, jonka mukaan muun muassa aiempi Monikon hyppyrimäki, Monikonpuro sekä Monikon koulukeskus on saanut nimensä.

Arkeologia

Kiinnostava tutkimuskohde

Monikon kivikautisen asuinpaikan arkeologiset koekaivaukset tehtiin 8.– 10. lokakuuta. Kaivausta johtivat kokeneet arkeologit Jan Fast ja Janne Soisalo. Niihin osallistui lähes 20 alueen esihistoriasta kiinnostunutta henkilöä. Tutkimus tehtiin Museoviraston ja maanomistajan eli Espoon kaupungin luvalla.

Vuonna 1990 arkeologi Timo Jussila löysi kolme pienen pientä, valkoista kvartsi iskosta pellosta Monikon puroon viettävästä rinteestä.

Löytöpaikan tutkimiseen päästiin kuitenkin vasta hieman yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin Leppävaara-seuran Markku Salmen aloitteesta.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut