Espoolainen Samuli Makkonen päätti tarttua toimeen, kun lasinsiru tappoi ystävän koiran – kampanja tavoitti parissa kuukaudessa 100 000 koiraihmistä

Lemmikkini: "Ystävän koira menehtyi, kun lasinsiru meni tassuanturan väliin", kertoo Ehjin tassuin -kampanjan ideoinut koiranomistaja ja media-alan yrittäjä Samuli Makkonen.

Törmäsitkö staffordshirenbullterrieri Rölliin somessa kesällä? Seitsemänvuotias niittykumpulainen toimi kasvona Ehjin tassuin -kampanjassa, joka tavoitti kahden ja puolen kuukauden aikana vajaat 100 000 roskaamisesta ja sotkemisesta huolestunutta koiraihmistä.

Kampanjan pisti pystyyn Röllin omistaja, media-alan yrittäjä Samuli Makkonen sekä hänen kollegansa spiikkeri Juuso Ruohonen ja graafikko Mikko Björk.

– Kampanja syntyi puhtaasti huolesta. Ystävän koira menehtyi, kun lasinsiru meni tassuanturan väliin. Sen vuoksi tuntuu erityisen pahalta huomata, miten ihmiset sotkevat ja aiheuttavat vaaroja.

Rölli on selviytynyt ehjin tassuin.

– Röllille ei ole käynyt mitään, koska olen tarkkana lasinsirpaleiden suhteen ja nappaan aina välillä Röllin syliin. Joskus kolmasosa lenkistä menee kantaen.

– Mulla ei ole ihmislapsia, mä olen Röllin iskä. Teen mitä tahansa, että Röllillä on hyvä olla, Makkonen jatkaa.

Aluksi Makkonen rupesi keräilemään lasinsirpaleita lähiympäristöstään. Koska aika oli kortilla, syntyi ajatus somekampanjasta.

– On alueita, joilla en itse kävelisi avojaloin. Niillä seuduilla en kävelyttäisi Rölliä enkä suosittelisi, että muutkaan kävelyttäisivät niillä koiriaan. Ihmiset ovat alkaneet onneksi varoittaa toisiaan tällaisista paikoista, Makkonen kiittelee.

Kampanjan sisältöjä jakoivat myös useat julkisuuden henkilöt.

– Monet jakoivat sisältöjä ja kertoivat, miksi roskaaminen olisi hyvä lopettaa. Asiaa ei välttämättä ymmärrä, jos itsellä ei ole lapsia tai eläimiä tai jos ei ole eläinrakas, Makkonen miettii.

– Monet jakoivat myös kuvia, kuinka paljon roskaa olivat keränneet.

Seitsemänvuotias Rölli on syntyjään porilainen. Brittiläisen isän ja suomalaisen äidin jälkeläinen menestyi nuorena näyttelylavoillakin.

– Rölli on vilkas tykinkuula. Rotu mielletään joskus median antaman kuvan vuoksi "ongelmalliseksi", mutta todellisuudessa rodun sekä Röllin luonne on päinvastainen. Rölli on kaikkien kaveri ja tykkää pussailla tosi paljon, Makkonen kuvailee.

Yhteisiin harrastuksiin ovat vuosien varrella kuuluneet juoksutreenit ja jenkkifutiksen peluu. 20 kiloisesta Röllistä on hyväksi koutsiksi ja vastukseksi, Makkonen, 110 kiloa sanoo.

– Mutta Rölli osaa lukea tilanteita. Pienempien kanssa se osaa olla iisisti.

Ulkoillessa voi vierähtää kahdesta neljään tuntia päivittäin "jotta saadaan mielekästä yhdessä tekemistä ja jätkästä purettua energiaa".

Voi olla, että kampanja saa jatkoa ensi kesänä.

– Toivottavasti saimme ihmiset ajattelemaan, heittääkö luontoon roskaa kuten esimerkiksi tupakantumppeja, maskeja ja purkkaa.

Sarja, osa 3

Lemmikkini

Lemmikkini sarjan kolmannessa osassa niittykumpulainen Samuli Makkonen ja staffordshirenbullterrieri Rölli.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut