Sielunmessu: Mozartin Requiem soi Markus Malmgrenin sovituksena.
Olarin kirkossa soi pyhäinpäivän aattona W. A. Mozartin Requiem uudenlaisella tavalla, kun esityksen orkesteriosuus toteutetaan Markus Malmgrenin sovittamana sovituksena uruille ja seitsemälle orkesterisoittajalle.
Urut toimivat orkesterina ja muut soittimet – viulu, oboe, trumpetti, pasuuna, sello, fagotti ja patarummut – värittävät sointikuvaa ja luovat illuusiota ison orkesterin soinnista.
Mozartin Requiem on suurteos, jonka esittäminen voidaan toteuttaa kymmenien laulajien ja 40–50 soittajan voimin, mutta teos on upea myös pienellä kokoonpanolla esitettynä.
Sovittamisen kannalta Malmgren sanoo Mozartin Requiemin olevan kuin muovailuvahaa. Säveltäjä itse ei koskaan saanut teostaan valmiiksi. Noin 50 minuuttia soivasta teoksesta vain noin puolet on Mozartin kynästä ja loput on hänen ystäviensä ja oppilaidensa rekonstruoimaa.
– Tämän takia minun ei tarvinnut sovittajana lainkaan pohtia sitä, että teenkö sellaisia ratkaisuja, joita Mozart ei hyväksyisi, Markus Malmgren sanoo.
Mozartin Requiem on teos, joka sytyttää sekä laulajat että yleisön.
– Mozartin Requiemin voi esittää pelkästään urkusäestyksellä, niin kuin olenkin tehnyt lukuisia kertoja. Uruista saa esiin orkestraalisia sävyjä, mutta työtäni urkurina helpottaa se, että mukana on myös muita soittimia. Sovitusta laatiessani mietin, mistä soittimista ja mistä stemmoista on minulle urkurina mahdollisimman paljon hyötyä.
Requiemin musiikki on Markus Malmgrenin mielestä kutkuttavaa sovitettavaa, sillä se melkein kysyy työstämisen perään. Teoksen voi tehdä niin monella tavalla, jousikvartetista aina suureen orkesteriin asti. Mozart sävelsi Requiemiä vuonna 1791. Tarinan mukaan teos kantaesitettiin Mozartin kuolinvuoteella ja sitä olivat esittämässä neljä laulajaa ja soittaja.
Malmgren muistuttaa, että vaikka koronan myötä sovittamisen tuomat mahdollisuudet ovat saaneet uutta huomiota, se on aina ollut normaalia työtä monella musiikin saralla. Hän on korona-aikana sovittanut myös muun muassa Bachin Johannes-passion ja Händelin Messias-oratorion vastaavanlaiselle pienelle kokoonpanolle.
– Esityksiä voi rajoittaa moni muukin tekijä kuin korona. Ehkä esitystilaan mahtuu järkevästi vain pieni kokoonpano. Jos aikaa on vähän, pienellä kokoonpanolla voi olla helpompaa päästä hyvälle esitystasolle kuin suurella. Myös raha on olennainen tekijä – ison orkesterin palkkaamiseen ei aina ole välttämättä varaa.
Kuoro aloitti harjoitukset jo elokuussa.
– Mozartin Requiem on teos, joka sytyttää sekä laulajat että yleisön. Kuoro tykkää laulaa Requiemia, koska se tarjoaa sopivasti myös haasteita, Olarin kanttori Mikko Niinikoski sanoo.
– Jo ensimmäisissä harjoituksissa oli mukana 35 laulajaa ja sellaista ei ole tapahtunut ikinä ennen, Niinikoski sanoo 20 vuoden kokemuksella.
W.A. Mozartin Requiem kuullaan perjantaina 5. marraskuuta kello 19 Olarin kirkossa.
Olarin seurakunnan kamarikuoro ja Markus Malmgren (urut) sekä Kaisa Ranta (sopraano), Ruut Mattila (altto), Tommi Niskala (tenori) ja Elja Puukko (basso). Musiikinjohto Mikko Niinikoski. Liput 15 euroa.