Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Soukan kirjaston lakkauttamiseen on otettava aikalisä

Vastanimitetyn kulttuurilautakunnan toisessa kokouksessa 26. lokakuuta asialistalla esitetään Soukan kirjaston lakkauttamista. Keskustelu kirjaston lakkauttamisesta on tullut niin lautakunnalle kuin asukkaille vauhdilla.

Lautakunnan ensimmäisessä kokouksessa 21. syyskuuta 2021 hyväksyttiin yksimielisesti SDP:n seuraava esitys: “Mikäli Soukan ja Laajalahden kirjastojen lakkauttaminen etenee, lautakunta esittää, että tehdään ennakkoarvioinnit Soukan ja Laajalahden lähikirjastopalveluista, joissa arvioidaan vaikutukset asukkaisiin, henkilöstöön, palveluihin, ympäristöön ja talouteen.”

Ennakkoarvioinnin tavoitteena on lakkauttamisesta johtuvien vaikutusten lisäksi selvittää muita mahdollisia vaihtoehtoja lakkauttamiselle. Tällainen voisi olla esimerkiksi omatoimikirjasto uusissa tiloissa.

Ymmärrämme hyvin kuinka suuret säästöpaineet kaupungilla ovat, mutta mainittu ennakkoarviointiselvitys ei ole vielä valmis vaan se valmistuu vasta loppuvuodesta. Olisi vastuutonta tehdä päätöksiä näin haastavasta asiasta ilman riittävän laajaa pohjatietoa ja asukkaita kuulematta. Nykyiset tilat ovat elinkaarensa päässä, mutta lakkauttaminen ei ole ainoa mahdollinen ratkaisu.

Valtuusto ei myöskään ole ehtinyt vielä käsitellä tilaamaansa kirjastoverkkoselvitystä, joten yksittäisten kirjastojen kohtalon päättäminen lautakunnassa ennen valtuuston suurta kuvaa on outoa. Soukan kirjasto on luonnollisesti osa kokonaisuutta.

SDP:n ryhmä ei kannata kirjaston lakkauttamista, mutta päättäjien päätöksenteko ja kirjaston vaihtoehtoisten ratkaisujen pohtiminen ennen ennakkoarvioinnin raportin valmistumista on haastavaa, ellei mahdotonta. Kirjastojen kanssa on siis otettava aikalisä!

Lauri Hietanen

SDP:n Kulttuurilautakunnan varsinainen jäsen

18-vuotias lukiolainen Espoonlahdesta

Taru Gustafsson

SDP:n Kulttuurilautakunnan varsinainen jäsen

Espoon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu