"Ei minun ole järkeä ottaa sitä" – Kolme nuorta aikuista kertoi Länsiväylälle, miksi he eivät ota rokotetta

Kysely: Eläkeläispariskunnan mielestä rokottamattomien pitäisi maksaa hoitonsa itse. – Ei armeijassakaan kysytty, otatko piikkiä, sanoo mies.

Kuvituskuva. Armi Suojanen / arkisto

Janne Koivisto

Suomen rokotustahti on hiipunut, ja nyt pohditaan, miten entistä useamman saisi ottamaan koronarokotteen.

Länsiväylä tapasi Espoon rautatieasemalla kolme nuorta aikuista, jotka eivät ole ottaneet koronarokotusta eivätkä todennäköisesti ota sitä tulevaisuudessakaan.

Miksi?

– Ymmärrän kyllä, että joillekin vanhemmille tai eläkeläisille annetaan rokote, koska he voivat kuolla koronaan, mutta kun minä en kuulu riskiryhmään, ei minun ole järkeä ottaa sitä. Jos sairastun koronaan, pahan taudin riski on pieni. Isompi riski on, jos otan piikit käteeni, 23-vuotias Henry Huovinen sanoo.

Hän siis arvioi, että koronarokotukseen liittyy suurempia riskejä kuin koronatautiin.

Samaan seurueeseen kuuluva Sami Saalasti huomauttaa, että koronaan voi sairastua, vaikka ottaisi rokotteen. Hän kertoo toivovansa, että markkinoille tulisi nykyisiä parempi rokote.

Ei minun ole järkeä ottaa sitä.

Henry Huovinen

– Minulla on niin paljon fyysisiä ongelmia, että siitä rokotteesta olisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä, sanoo puolestaan Elina Rauhala.

Kuvituskuva. Anneli Tuominen-Halomo / arkisto

Täysin päinvastaisella kannalla on eläkeläispariskunta, joka kävelee kaupungintalon editse. Pariskunta ei halua esiintyä jutussa nimillään.

Miehellä on mielipide rokottamattomista.

– Ne ovat vähän hölmöjä, kun ne eivät ajattele yhtään naapuria, joka saattaisi tarvita sairaalahoitoa, hän sanoo.

– Minun mielestäni niille pitäisi panna sairaalamaksu. Ne saavat hoitoa ilmaiseksi meidän kustannuksellamme. Se on väärin, nainen sanoo.

Pariskunta ei osaa sanoa, miten rokottamattomat saataisiin ottamaan rokote.

– Ketäänhän ei voi pakottaa. Se on mahdotonta, mutta jos ne panisi maksamaan, ehdottaa nainen.

– Eihän niiden päätä saa käännettyä millään, arvelee mies.

Hän huomauttaa, että rokotukset ovat pelastaneet paljon ihmishenkiä.

– Maapallo olisi paljon mukavampi paikka ilman rokotteita. Täällä ei olisi kuin pari miljardia ihmistä. Nyt on kahdeksan miljardia, hän veistelee.

– Ei armeijassakaan kysytty, otatko piikkiä. Jono meni eteenpäin, ja yksi tuikkasi piikin tuohon, toinen tuonne ja kolmas tuonne, hän näyttää sormellaan.

Iivari Lappalainen on ottanut koronarokotteen, mutta hän kertoo ymmärtävänsä, että joillakin on syitä, joiden takia he eivät voi ottaa rokotetta. 8-vuotias Armas Lappalainen odotti junaa isänsä kanssa. Janne Koivisto

Kaikki eivät ole vahvasti rokotteen puolesta tai sitä vastaan. Jonkinlaista keskitietä edustaa Iivari Lappalainen, joka odottaa junaa poikansa Armas Lappalaisen, 8, kanssa.

– Keskustelu on minusta turhan polarisoitunutta, hän sanoo.

– Ymmärrän rokotteen hyödyt ja olen itse ottanut rokotteen. Toisaalta ymmärrän, että joillakin ihmisillä on ihan oikeasti syitä, joiden takia he eivät voi ottaa rokotetta, olivat ne sitten aatteellisia tai terveydellisiä.

Jyrkät jakolinjat eivät saa ymmärrystä, koska korona vaikuttaa eri-ikäisiin ihmisiin eri tavalla.

– Omasta isästäni ajattelen, että hänellä täytyy ehdottomasti olla rokote, kun hän on jo ikämiehiä, mutta alakouluikäiset lapset eivät kärsi sairaudesta henkilökohtaisesti vaan ovat enemmän välittämässä tautia.

Lappalainen on seurannut keskustelua lasten rokotuksista, koska toinen lapsi on juuri 12 vuoden ikärajalla.

– Minua nyppii keskustelussa se, että puhutaan, että lapset ovat riskiryhmässä ja sairastuvat paljon, vaikka riski on siinä, että lapset välittävät viruksen eteenpäin, mikä on eri asia. Toivoisin, että asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä.

Lääkärit rauhoittelevat

Vakavat haitat erittäin harvinaisia

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoi Länsiväylässä 23.–24.10., että vakavat rokotehaitat ovat erittäin harvinaisia.

Suomessa ei ole Paanasen mukaan luotettavaa kuntakohtaista tietoa siitä, kuinka moni on joutunut sairaalahoitoon rokotushaittojen vuoksi.

– Kun on verrattu rokotettujen ja rokottamattomien kuolleisuutta tietyn ajan kuluttua rokotuksesta, rokotettujen kuolleisuus on ollut pienempää, hän totesi.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut