Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvi Nurmi elätteli unelmaa kirjailijanurasta jo yhdeksänvuotiaana – uudessa kirjassaan hän palaa lapsuudenmaisemiinsa Espoon Viherkallioon

Kirja: Suvi Nurmi palasi kirjassaan lapsuudenmaisemiinsa. Hän toivoo, että koululaiset leikkisivät edelleen välitunneilla.

Espoolaistaustainen kirjailija Suvi Nurmi ikuisti alakouluikäisenä välituntileikkien juonenkäänteet tarinoihinsa. Hän elätteli unelmaa kirjailijanurasta jo yhdeksänvuotiaana ja lähetti kustantamolle ensimmäisen romaaninsa käsikirjoituksen.

Unissamatkaaja-kirjassa on esikuvana Suvi Nurmen lapsuudenaikainen alakoulu Viherkalliossa.

– Sarjan toinen osa ilmestyy ensi keväänä, ja siinä koulu toimii tärkeänä tapahtumapaikkana. Kaikki käytävät ja portaat sekä ruokalan olen poiminut kirjaani omalta lapsuuden ala-asteelta.

Nurmen äiti toimi koko uransa opettajana samassa koulussa, mikä kasvatti entisestään suhdetta Viherkallion kouluun.

Koulun metsäisessä pihassa alakouluikäinen Nurmi leikki monia mielikuvitusrikkaita leikkejä. Kirjoittaessaan kotona iltaisin hän palasi leikkien juoniin.

– Toivon, että koululaiset leikkivät välitunneilla edelleen ja että heillä on inspiroivia pihoja ja luontoa ympärillään.

Kun Nurmi siirtyi yläkouluun, hän jatkoi kirjoitusharrastustaan. Kirjailija muistaa lämmöllä opettajiaan, jotka tukivat ja kannustivat häntä kirjoittamaan. Vapaa-ajan kirjoittamiseen tuli tauko vasta lukioaikana, sillä opiskelu vei enemmän aikaa.

Nurmi pitää lukemista hyvin tärkeänä kirjoittamisen vastapainona. Hän luki paljon jo lapsena.

– Viherlaakson kirjasto tuli koluttua läpi. Luin ensin lastenkirjoja. Sitten hyppäsin suoraan aikuisten kirjoihin. Minulla ei ollut nuortenkirjavaihetta.

Kiinnostavia nuortenkirjoja olikin hänen mielestään liian vähän. Tosin viime vuosina on tosin otettu valtavia kehitysaskeleita. Se on hyvä, sillä Nurmi pitää lasten- ja nuortenkirjallisuutta tärkeimpänä kirjallisuuden muotona.

– Sen ikäisenä ihmisen kuva maailmasta ja itsensä käsittämisestä ei ole vielä valmis, Nurmi perustelee.

Juuri silloin on hedelmällistä lukea kirjoja, sillä kirjat voivat hänen mielestään muuttaa nuoren ajatusmaailmaa. Nurmi kertoo, että hänellä oli monta lapsuuden- ja nuoruudenaikaista vaikuttavaa lukukokemusta, jotka järisyttivät hänen maailmaansa.

– Pidän tosi merkityksellisenä sitä, jos voin puhutella lukijoita, jotka elävät sitä vaihetta elämässään.

Suvi Nurmi esiintyy Helsingin Kirjamessuilla to 28.10. klo 12.00 Kallio-lavalla: Teen, siis olen -paneelikeskustelussa, to 28.10. klo 14.30 Kallio-lavalla: Be Cool – Jäykkänä Jenkeissä kirjaesittely ja pe 29.10. klo 13.30 Toukola-lavalla: Unissamatkaajan sanataidepaja.

Juttua muokattu 28.10.2021 klo 14.25. Kohtaa, jossa Suvi Nurmi kertoo, että kiinnostavia nuortenkirjoja oli hänen mielestään aiemmin liian vähän, ja että hän pitää hyvänä sitä, että kehitysaskelia on otettu viime vuosina, täsmennettiin.