USU: Ajokorttikokeen uusi valvontakonsti on paljastanut jo 135 huijausta – vilppiä tehdään yleensä puhelimella, tai myös tulkki voi olla apuna

Ajokorttikokeissa tehdyt huijausyritykset paljastuvat yhä useammin viime vuonna käyttöön otetun videovalvonnan ansiosta. Arkistokuva

Viime vuoden tammikuussa käyttöön otettu videovalvonta on paljastanut kymmenittäin huijausyrityksiä ajokorttikokeissa.

Jo 48 ajokorttikokelasta on jäänyt kiinni yritettyään huijata teoriakokeessa tänä vuonna, kertoo Uutissuomalainen.

Viime vuonna vilppitapauksia kertyi peräti 87.

USU:n mukaan huijaaminen halutaan nyt saada kuriin lakimuutoksella. Jos lakiesitys hyväksytään, vilppiin syyllistyvä voidaan asettaa kuuden kuukauden mittaiseen kieltoon osallistua teoriakokeeseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Sini Wirén kertoo USU:lle, että teoriakokeissa on tullut ilmi pääasiassa kahdenlaisia vilppiyrityksiä. Joko osallistuja itse käyttää vilpillisiä keinoja tai sitten vierasta kieltä puhuva kokelas saa tulkiltaan asiatonta apua.

Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immonen kertoo, että yleisin huijaustapa on puhelimen vieminen koetilaan, vaikka puhelimet pyydetään pois ennen teoriakoetta.

– Mukaan otetaan toinen puhelin, jota ei jätetä, Immonen kuvailee USU:lle.

Hallituksen esitys uudeksi ajokorttilaiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Uudistetun lain on tarkoitus tulla voimaan ensi keväänä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut