Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkarin arvio: Isojen kaupunkien asuntomarkkinoilla nyt aivan uusi tilanne – poikkeaa edellisten nousukausien vuosista 2000 ja 2007

Kasvukeskusten työvoimapula nostaa jälleen päätään, mutta työvoimapulan sovittamaton ristiriita asuntomarkkinoiden tilanteen kanssa näyttäisi onneksi nyt helpottaneen, toteaa Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Hän kommentoi tiedotteessaan Tilastokeskuksen tuoretta asuntovuokratilastoa.

Viimeksi asuntopula pahensi työvoimapulan jatkumista 2000 ja 2007. Nyt työn perässä pääsee hyvin muuttamaan.

– Uutta on se, että kaikissa kasvukeskuksissa asuntoja ja erityisesti vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Jos työnantajan tarjoamat vetovoimatekijät ovat tarpeeksi vahvat, työn perässä muuttaminen ei enää edes pääkaupunkiseudulla kompastu asunnon saamiseen. Tällä on merkitystä myös Suomen kansainväliselle kilpailukyvylle. Esimerkiksi Tukholma rämpii yhä vain syvemmissä vaikeuksissa työn perässä muuttamisen näkökulmasta.

Vuokranantajien keskuudessa puhutaan jopa ylitarjonnasta, mutta ainakin muuttovoiton ja työvoiman saatavuuden kannalta saatetaan Metsolan mukaan olla lähellä optimaalista tasapainotilaa. Ylitarjontaan ajautumisen riski on toki olemassa, etenkin jos runsaasta rakentamisesta huolimatta muuttovoitto jää saavuttamatta.

– Asuntojen lisäksi asunnonhakijoita kiinnostaa nyt myös asioinnin kätevyys ja palvelun taso. Lähes millä vain muulla toimialalla asiakaspalvelun laadun merkitys on ollut itsestäänselvyys jo iät ja ajat, mutta kasvukeskusten vuokramarkkinoilla asetelma on uusi. Osalla vanhan liiton vuokranantajista onkin ollut asetelmaan totuttelemista, Metsola sanoo tiedotteessa.