Hygienia: Kauppiaiden mukaan käsidesiä on todennäköisesti tarjolla jatkossakin vaikka koronapandemia hiipuisi.
Käsidesiautomaateista kauppojen ovilla on tullut koronapandemian aikana jo arkipäivää. Mitä kauppojen käsidesipisteille tapahtuu koronan jälkeen?
Prismajohtaja Kai Narinen kertoo, että kaupan uusimman linjauksen mukaan käsidesipisteiden suhteen ei ole tulossa muutosta ainakaan lähitulevaisuudessa.
Käsidesipisteet voivat hyvinkin jäädä pysyväksikin ratkaisuksi.
– Uusimman linjauksen mukaan käsidesipisteet säilyvät normaalisti paikoillaan jatkossakin samaan malliin. Tulevaisuudestahan ei voi oikein mitään sanoa vielä, mutta tällä hetkellä linja on tämä, hän toteaa.
Mahdollisimman turvallisen kaupassa käynnin mahdollistaminen on tietysti kaupan etu.
– Meillä käsidesiä on ollut tarjolla myös kaikilla kassoilla, vaikka tätä ei virallisissa säännöksissä vaaditakaan, sanoo Hyvinkäällä Prismaa johtava Narinen.
Onhan se aika kallista.
Prismajohtaja Kai Narinen
Koronan vuoksi tehdyt järjestelyt ovat aiheuttaneet kaupparyhmittymille isoja kustannuksia. Käsidesin tarjoaminen asiakkaille on yksi kulueristä. Aine ei tietenkään ole kaupallekaan ilmaista.
– Onhan se aika kallista. Ei ole edullisinta litkua mitä meilläkin on tarjolla. Kuukausitasolla puhutaan sadoista euroista.
Narisen mukaan käsidesiin liittyen ei tulee enää juurikaan palautetta asiakkailta. Se on jo muuttunut niin arkipäiväiseksi.
– Aluksi kun koko hässäkkä alkoi, niin asiaan liittyen tuli palautetta paljonkin, hän toteaa.
K-Citymarket Riihimäen kauppias Juuso Österman uskoo, että käsidesi on tullut jäädäkseen,
– Ei ole mitään varsinaista linjausta, mutta meillä ajatus on sellainen, että käsidesiautomaatit tulevat olemaan jatkossakin käytössä
Kauppiaan mukaan automaateille on tilausta tulevaisuudessakin, vaikka koronatilanne paranisi merkittävästikin.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen. Nähdäksemme ne ovat käytössä vielä pitkään.
– Hygienian kannalta niillä on merkitystä muutenkin kuin vain koronaan liittyen. Totta kai halutaan toimia mahdollisimman terveysturvallisesti, hän toteaa.
Österman muistuttaa, että ruokakaupat olivat ensimmäisten joukossa käynnistämässä käsidesin tarjoamista koronapandemian alussa,
– Moni kokee käsidesipisteet hyväksi asiaksi. Niistä on tullut kiitosta.
Östermanin mukaan käsidesi ei tällä hetkellä ole merkittävä kustannus kaupalle.
– Kaupalla on paljon muitakin tällaisia kuluja. Silloin kun käsidesistä oli pulaa, niin hinnat olivat korkealla ja sen hankkiminen tuli kalliiksi. Nykyään se on huomattavasti halvempaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvän käsihygenian merkitys tarttuvien tautien ehkäisyssä on merkittävä, mutta ei yksinään riittävä.
THL:n mukaan käsien desinfiointi tulisi olla mahdollista lähes tilanteessa kuin tilanteessa.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.