Potilaspaikkoja jäänyt tyhjilleen Espoon sairaalassa – vanhukset joutuvat jonottamaan hoitopaikoille henkilöstöpulan takia

Vanhustenpalvelut: Kaikille sairaalan paikoille ei ole voitu ottaa potilaita.

Espoon sairaalan kaikille potilaspaikoille ei ole voitu ottaa potilaita, koska sairaalaan ei ole saatu rekrytoitua tarpeeksi henkilökuntaa.

Kun potilaspaikkojen tarve on alueella ilman paikkasulkujakin suurta, on osa vanhuksista jäänyt sairaalapaikkaa odottaessaan kuormittamaan päivystystä ja erikoissairaanhoidon osastoja.

Tämä selviää Espoon vanhustenpalvelujen Espoon hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnalle 13. lokakuuta antamasta selvityksestä.

Espoon sairaan hoitoonpääsyssä on ollut viiveitä, ja lautakunta vaati elokuussa esitystä tilanteen korjaamiseksi.

Elokuussa Espoon sairaalassa oli suljettuna henkilöstöpuutteiden vuoksi kahdeksan paikkaa. Kesän aikana paikkasulkuja oli enimmillään 15.

Selvityksen mukaan Espoon sairaalan "potilasvirtaus" heikkeni alkuvuodesta 2021, kun mahdollisesti koronan tuoma hoitovelka kasvatti iäkkäiden sairaalapalvelujen tarvetta. Samaan aikaan hankaloitui myös henkilöstön saatavuus, kun terveydenhuollon henkilöstöä siirtyi entistä enemmän koronatyöhön.

Sairaalahoidon tarvetta on kasvattanut muun muassa terveysasemien kiireettömien aikojen vähyys ja kotihoidon käyntien karsiminen, selvityksessä sanotaan.

Potilaiden kerrotaan olevan toimintakyvyltään aiempaa heikompia, ja hoitoaikojen pidentyneen toukokuun jälkeen keskimäärin kahdella päivällä.

Selvityksen mukaan asiakasvirtojen liikettä on paikkasulkujen lisäksi hidastanut pitkäaikaishoidon paikkojen riittämättömyys.

Aiempaa useammalla sairaalapaikalla on henkilö, joka odottaa pääsyä pitkäaikaishoitoon. Heinäkuun lopussa pitkäaikaishoidon paikkaa odotti 21 potilasta eli lähes 12 prosenttia Espoon sairaalan kapasiteetista.

Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen perustason sairaalakapasiteetin kerrotaan olevan asukaslukuun nähden Suomen pienin. Kauniainen ja Kirkkonummi lakkauttivat perustason vuodeosastonsa Espoon sairaalan valmistuttua, mikä laski yhteenlaskettujen sairaalapaikkojen määrää 11 prosentilla 247:een.

Heikon paikkatilanteen syiden todetaan kuitenkin olevan pääosin muualla kuin sairaalasänkyjen määrässä.

Espoon sairaalakapasiteetin ei kuitenkaan uskota riittävän väestön ikääntyessä.

Henkilöstöpulaa koitetaan ratkoa muun muassa ulkomailta tehtävillä rekrytoinnilla ja paremmilla korvauksilla.

Vanhustenpalvelut on aloittanut ulkomailta tuotavan työvoiman rekrytoinnin. Sairaanhoitajakoulutuksen omassa maassaan suorittaneita on tarkoitus palkata hoiva-avustajan tehtäviin. Lisäksi vuoden 2022 talousarvioon esitetään merkittävää lisäystä oppisopimuksella ammattiin opiskelevien määrään.

Korotettujen korvausten maksamista on päätetty jatkaa helmikuun loppuun saakka. Henkilöstölle alettiin maksaa maaliskuussa korotettuja korvauksia tuplavuorosta, työvuoroon hälyttämisestä sekä ylimääräisestä vuorosta.

Selvityksen mukaan tilannetta helpottaisi myös Espoon sairaalan ja pitkäaikaishoidon varahenkilöstön määrän kasvattaminen ja varahenkilöstölisän korottaminen. Tällä hetkellä varahenkilöitä on ollut vaikea rekrytoida, koska työ on haastavaa usein vaihtuvien työpisteiden ja vaihtuvien asiakkaiden vuoksi ja korvaus tästä on pieni.

Osa esitettävistä toimenpiteistä pystyttäisiin tekemään vuoden 2022 talousarvion puitteissa, mutta osa toimenpiteistä edellyttäisi lisärahoitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut