Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: 65 prosenttia suomalaisista ohjaisi lisää verorahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin

Selvä enemmistö suomalaisista haluaisi, että veroista kerättyjä varoja käytettäisiin nykyistä enemmän sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen.

65 prosenttia tuoreeseen kyselyyn vastanneista katsoo, että sote-palvelut tarvitsevat lisää rahaa.

Kyselyn mukaan 73 prosenttia katsoo, että hoitajien palkkoja pitäisi nostaa vastauksena hoitajapulaan. 62 prosenttia on puolestaan sitä mieltä, että hoitajapulaan pitää vastata alan työoloja parantamalla.

Tiedot käyvät ilmi Aula Researchin kyselystä, johon vastasi 1 037 suomalaista 13.– 29. syyskuuta. Kysely tehtiin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestön Tehyn toimeksiannosta.

– Suomalaiset hahmottavat erittäin hyvin hoitajapulan vaarat ja keskeiset ratkaisukeinot. Tämä on tärkeä viesti päättäjille ja työnantajille. Palkkauksen ja työolojen parantaminen ovat tärkeimmät ratkaisut ja niillä on kiire, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Tutkimusten mukaan Suomi käyttää sote-palveluihin vähemmän rahaa kuin teollistuneet OECD-maat keskimäärin.

Yhtenä ratkaisuna sote-alan pullonkauloihin kyselyssä nousi esille alan työnjaon kehittäminen.

Jopa 81 prosenttia vastaajista kertoi suhtautuvansa myönteisesti hoitajien ja fysioterapeuttien suoravastaanottojen lisäämiseen.

71 prosenttia katsoi, että lääkkeenmääräämisoikeuden saaneiden hoitajien määrää pitää lisätä.