Kysely: 73 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää aluevaaleissa ensi tammikuussa – "Kyse jopa elintärkeistä palveluista"

Jopa 73 prosenttia tuoreen kyselyn vastaajista aikoo äänestää ensi tammikuussa järjestettävissä hyvinvointialueiden aluevaaleissa.

Varmuudella uurnille suuntaa 37 prosenttia äänioikeutetuista. Todennäköisesti äänensä aikoo antaa 36 prosenttia.

Kaikkien innokkaammin uurnille ovat lähdössä yli 65-vuotiaat.

Tiedot käyvät ilmi Aula Researchin kyselystä, johon vastasi 1 037 suomalaista 13.–29. syyskuuta.

Kysely tehtiin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestön Tehyn toimeksiannosta.

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022. Niissä suomalaiset pääsevät ensi kertaa valitsemaan poliitikot aluevaltuustoihin, joiden tehtävä on päättää kunkin alueen sote-palveluiden tuottamisesta sen jälkeen, kun palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille.

Äänestysprosentin on uumoiltu jäävän vaaleissa alhaiseksi. Tuore kysely luo kuitenkin uskoa siihen, että potentiaalisia äänestäjiä on merkittävästi.

Vain 6 prosenttia kyselyn vastaajista ilmoitti varmuudella, että ei aio äänestää vaaleissa. Epätodennäköiseksi äänestämistään luonnehti 8 prosenttia, ja loput 13 prosenttia ei osannut vastata.

Kysely paljastaa, että aluevaaleihin liittyy vielä paljon epätietoisuutta. 59 prosenttia vastaajista ei tiennyt esimerkiksi vaalien ajankohtaa.

Vastaajista 65 prosenttia taas sanoi, että tuntee sote-uudistuksen vain pintapuolisesti.

– Aluevaalit ovat nimenomaan sote-vaalit, joissa on kyse kaikille meille jopa elintärkeistä palveluista. Siksi kyselyssä ilmennyt kiinnostus äänestää ei varsinaisesti ole yllätys. Toivon todella, että innokkuus myös realisoituu vaalipäivänä, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut