Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronataudin sairastaneelta nuorelta evättiin tehosterokote, THL:n mukaan toinen annos voidaan antaa matkustussyistä – "Espoossa tulkittiin ohjetta eri tavalla. Sanottiin, etteivät heitä kiinnosta meidän matkat"

Koronavirustaudin maalis-huhtikuussa sairastanut espoolaisnuori jäi ilman koronapassia, koska Espoo ei suostunut antamaan hänelle toista koronarokotetta perjantaina 22. lokakuuta.

Perheen muut samaan aikaan koronavirustaudin sairastaneet aikaistivat tehosterokoteaikaansa ja ovat saaneet kaksi rokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaan koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen, mutta toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä.

THL muutti ohjeistustaan torstaina 21. lokakuuta, koska halusi mahdollistaa koronapassin myös koronataudin sairastaneille.

Koronatodistusta ei tällä hetkellä saa sairastetun taudin ja yhden rokotteen yhdistelmällä.

Nuoren koronapassittomuus laittoi perheen matkasuunnitelmat jäihin. Nuorelta jäi väliin myös yksi kaveriporukan matka naapurimaahan.

– Olemme järjestelmän uhreja. Tämä tuntuu vääryydeltä, sanoo nuoren äiti Johanna Mäki.

– Tuntuu siltä, että olemme Espoon kaupungin vankina.

Lisäksi tehosterokote mahdollistaisi muutaman viikon päästä 18 vuotta täyttävälle nuorelle pääsyn koronapassia vaativiin ravintoloihin ja tapahtumiin.

– Me aikuiset voimme kyllä odottaa, mutta nuorille tämä on kova paikka. Nuoret kokevat tällaiset asiat vääryytenä ja saavat huonoa kuvaa kaupungin ja yhteiskunnan toiminnasta. Lukiolaisia on muutenkin kuritettu, kun on ollut etäkoulua, muistuttaa Mäki.

Nuori koitti käydä koulujen syyslomaviikolla koronapiikillä Espoossa kolmeen otteeseen. Tiistaina hänet käännytettiin Ison Omenan rokotuspisteeltä.

Kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaina 21. lokakuuta päivitti rokotusohjeitaan koronavirustaudin sairastaneiden osalta, ajateltiin tilanteen muuttuneen.

– Olimme iloisia, kun luimme asiasta.

Torstaina nuori käännytettiin kuitenkin Sellon pop up -pisteeltä. Perjantaina Johanna Mäki lähti itse nuoren mukaan rokotuspisteelle.

Pisteellä kerrottiin, että rokotuksissa noudatetaan THL:n linjauksia. Tästä huolimatta rokote jäi saamatta.

– Siellä sanottiin, etteivät heitä kiinnosta meidän matkat, Mäki kertoo.

THL:n muuttuneet ohjeet olivat rokotuspisteellä tiedossa, sillä niitä luettiin THL:n sivuilta tilanteessa yhdessä.

– He vain tulkitsivat ohjetta eri tavalla. Mitään muuta syytä olla rokottamatta ei ollut. Poika on saanut Pfizerin rokotteen eli saman kuin me vanhemmat, jotka saimme kaksi annosta 6–8 viikon rokotusvälillä, Mäki sanoo.

– Eniten harmittaa se, että Espoossa sanotaan, että he noudattavat THL:n ohjeita, mutteivät kuitenkaan noudata.

Espoon kaupungin sivuilla linjataan, että koronan sairastanut henkilö voi saada toisen annoksen, "kun koronatartunnasta tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut kuusi kuukautta, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin".

Kaupungin sivuilla ei ole mainintaa siitä, että tehosterokotteen voisi saada matkustussyistä.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen vastaa kuitenkin tiistaina sähköpostitse, että "annamme rokotuksia näissä tilanteissa" (matkustussyistä).

Paanasen mukaan käytäntöjä muutettiin THL:n muuttuneen ohjeen mukaan ja linjaus otettiin hänen käsityksensä mukaan käyttöön välittömästi.

– Rokotuspäätös on viime kädessä yksilöllinen, siihen vaikuttavat myös rokotettavan ikä ja perussairaudet. Rokotuspisteillä voidaan tarvittaessa konsultoida THL:n asiantuntijaa epäselvässä tilanteessa, Paananen viestittää sähköpostitse.

Nuori on saanut ensimmäisen koronarokotteen heinäkuun lopussa, joten vaadittava kuuden kuukauden rokotusväli täyttyy tammikuun lopussa.

Suomi otti koronapassin käyttöön 16. lokakuuta alkaen. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi tallentaa tai tulostaa itselleen Omakannasta.

Koronapassi on vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille Suomessa. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat pyytää asiakkailtaan koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn yhteydessä.