Kauan odotettu KFC tulee nyt Suomeen, mutta ravintoloissa myytävä kananliha tulee Puolasta – toimitusjohtaja kertoo syyt

Kentucky Fried Chicken on erikoistunut uppopaistettuun kanaan. Kuva on ketjun ravintolasta Viron Tartosta. KFC / Lehdistökuva

Mikko Välimaa

Uppopaistettuun kanaan erikoistunut KFC-ketju avaa kaksi ravintolaa Espooseen loppuvuoden aikana.

KFC:n Suomen toimitusjohtaja Janne Einola sanoo, että kauppakeskus Isoon Omenaan ja Selloon tulevien ravintoloiden avauspäivää ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Siihen vaikuttaa tavarantoimitusketjujen sujuvuus, Einola sanoo.

Koronapandemian takia globaalit toimitusketjut kärsivät yhä ongelmista, eivätkä pullonkaulat koske vain KFC:tä.

Ensimmäisen Suomen ravintolansa ketju avaa Helsingin Itikseen torstaina 11. marraskuuta.

Helsingin ja Espoon ohella KFC-ravintola on tulossa Turkuun, ja myös Seinäjoelle ketju hakee parhaillaan työntekijöitä.

Suomen KFC-ravintoloissa myytävä kananliha tulee Puolasta.

Puolalaiset tilat on valittu Einolan mukaan sillä perusteella, että niiden toimitusketjut ovat jo olemassa ja tilat täyttävät KFC:n asettamat standardit, joita on puolenkymmentä.

– Kana(nliha) on peräisin vain sertifioiduilta tiloilta, joissa on erittäin tiukka valvonta ja jossa kanoja tarkastellaan koko prosessin läpi. Tämä liittyy laatustandardeihimme, joilla varmistamme ensiluokkaisen laadun.

KFC:n kananlihan alkuperä on aiheuttanut etukäteen keskustelua muun muassa ravintola-alan kommentaattorien keskuudessa.

Ulkomaisessa lihassa esimerkiksi antibioottien käyttö on usein yleistä, kun taas suomalaiset lihantuottajat pitävät antibiootitonta lihaa tärkeänä laatutekijänä.

Einola korostaa, että KFC huomioi tuotantoketjuissaan kansalliset lait ja kansainväliset säädökset. Ketju pyrkii vähentämään antibioottien käyttöä.

– Teemme toimittajien kanssa yhteistyötä laadun parantamiseksi, ihmislääketieteessä tärkeiden antibioottien käytön minimoimiseksi tiloilla, ja sitoudumme eläinten hyvinvointiin. Uskomme, että tämä tarkoittaa parempaa tuotetta asiakkaillemme.

Einolan mukaan kyse ei ole siitä, etteikö Suomesta löytyisi kanaa, joka täyttää KFC:n laatuvaatimuksia.

– Kysymys on prosessista sekä isommasta kokonaisuudesta, ei vain hygienia-, laatu- tai hintatekijöistä.

Einolan mukaan suomalaisten lihantoimittajien kanssa käydään keskustelua heidän pääsystä osaksi toimitusketjua.

– Kartoitamme jatkuvasti myös mahdollisia paikallisia kanatoimittajia, jotka voisivat vastata standareihimme. Koitamme löytää keinoja, jotta kaikki KFC:n vaatimukset voidaan myös täyttää suomalaisen kanan kohdalla.

Osa KFC-ravintoloiden tuotteista tulee suomalaisilta ja muilta eurooppalaisilta toimittajilta.

KFC:hen kohdistuu Suomessa suuri mielenkiinto, sillä sen tuotteet poikkeavat nykyisin toimivien pikaruokaketjujen tarjonnasta.

Ketjun suosituimpiin annoksiin kuuluu Einolan mukaan Bucket 11/11. Se on kanaämpäri, jossa on sekä rinta- että siipipaloja.

Ketjun klassikkoannoksia ovat myös mausteinen Zinger Burger -kanahampurilainen sekä Boxmaster-tortilla, jossa muun muassa hash brown -röstiperunaa, juustoa ja kanafilee.

Suomalaisille räätälöityjä omia KFC-tuotteita ei alkuvaiheessa suunnitella, mutta niitäkään Einola ei tyrmää.

KFC-ravintoloiden avauksissa nähdään suurella todennäköisyydellä pitkiä jonoja. Ensimmäisenä jonot tulevat Itiksen ravintolan luo.

– Olemme varautuneet hyvin pitkiin jonoihin, jotka voivat kestää pitkään.  Kyse on marraskuusta, joten pidetään peukkuja että ilmat suosivat. Pidämme huolen, että jonotus on sujuvaa ja viranomaismääräyksiä noudatetaan, Einola sanoi Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille.

KFC-ravintolat toimivat franchise-periaatteella, ja niiden taustalla on Suomessa virolainen Apollo Group.

Tähän asti suomalaisia lähimmät ravintolat ovat sijainneet Tallinnassa ja Tukholmassa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut