KFC:n ratkaisu käyttää puolalaista lihaa herätti heti kysymyksiä – lihantuottajien edustajan mukaan Suomi häviää vain yhdestä syystä: "Hinta, siinä ainut yleiskriteeri"

Ensimmäisen ravintolansa Suomeen marraskuussa avaavan KFC-ketjun ratkaisu hankkia uppopaistetun kanan lihat Puolasta puhuttaa suomalaisia lihantuottajia.

KFC:n Suomen toimitusjohtaja Janne Einola sanoi Länsiväylälle aiemmin, että puolalaisiin tiloihin on päädytty, koska yrityksellä on olemassa toimitusketjut Puolassa valmiina ja puolalaistilat täyttävät KFC:n asettamat standardit.

– Kana on peräisin vain sertifioiduilta tiloilta, joissa on erittäin tiukka valvonta ja joissa kanoja tarkastellaan koko prosessin läpi. Tämä liittyy tiukkoihin laatustandardeihimme, joilla varmistamme ensiluokkaisen laadun, Einola sanoi.

MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi huomauttaa Länsiväylän sisarlehti Seinäjoen Sanomille, että suomalainen broilerikasvatus on maailman huippua, verrataanpa sitten lihan salmonellavapautta, antibioottivapautta tai eläinten hyvinvointia.

– En tiedä sellaisia tuottamisen laatuun liittyviä kriteereitä, laadukkaasta puhtaasta ruuasta puhuttaessa, jota suomalainen broilerinkasvatus ei täytä. Se sijaan monilla muilla EU-mailla on haasteita täyttää asetettuja tuotannon vaatimuksia, toteaa Ojaniemi Seinäjoen Sanomille.

Ojaniemi ei lähde kommentoimaan KFC:n hankintaratkaisuja suoraan.

Hän toteaa kuitenkin yleisesti, että kriteerejä verrattaessa suomalaiset lihatilat häviävät vain yhdessä kohdassa.

– Hinta. Siinä ainut yleiskriteeri, jossa suomalainen tuotanto ulkomaiselle häviää. Toki jokaisella toimijalla voi olla omia kriteerejä, niistä en pysty kommentoimaan, Ojaniemi toteaa Seinäjoen Sanomille.

Esimerkiksi antibioottien käyttö on ulkomaisessa lihassa yleistä, kun taas suomalaiset lihantuottajat pitävät antibiootitonta lihaa tärkeänä laatutekijänä.

Lue lisää Seinäjoen Sanomista: Kotimainen liha ei häviä ulkomaiselle kuin yhdessä asiassa

Janne Einolan mukaan suomalaisten lihantoimittajien kanssa käydään keskustelua heidän pääsystään osaksi KFC:n toimitusketjua.

– Kartoitamme jatkuvasti myös mahdollisia paikallisia toimijoita, jotka voisivat vastata standardeihimme. Koitamme löytää keinoja, jotta kaikki KFC:n vaatimukset voidaan täyttää suomalaisen kanan kohdalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut