Espoon virkamiehet aikovat sulkea Tyttöjen talon rahahanat – Maria Guzenina epäilee säästösumman todellisuutta: "Kasvattanee kuluja toisaalla"

Pian kymmenen vuotta toimineen Tyttöjen Talon toiminta on Espoossa uhan alla.

Espoon kaupunki on rahoittanut sen toimintaa vuosittain 126 000 eurolla, ja nyt se on ilmoittanut, ettei rahoitus jatku enää ensi vuonna. Ajatuksena on, että toiminta jatkuisi nuorisopalvelujen itsensä toteuttamana.

– Kaupunginhallitus on pyytänyt lisäselvityksiä siitä, mitä virkamiesten ajama esitys tarkoittaa, kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Maria Guzenina (sd) sanoo.

Hän näkee Tyttöjen Talon toiminnan erittäin tärkeänä, koska korona-aika on entisestään lisännyt tyttöjen pahoinvointia. Tyttöjen Talo järjestää pienryhmätoimintaa, joka on samalla matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää työtä.

– Tyttöjen Talo tukee esimerkiksi kunniaväkivallan uhan alla olevia ja raiskauksen uhriksi joutuneita tyttöjä. Työ on saanut vahvan luottamuksen, koska maahanmuuttajataustaisten tyttöjen perheet hyväksyvät, että tytöt käyvät siellä.

Guzenina huomauttaa, että säästösumma ei ole todellinen, koska nuorisopalvelut aikoo toteuttaa avointa nuorisotilatoimintaa samoissa tiloissa. Toiseksi Tyttöjen Talon pienryhmätoiminnan lopettaminen kasvattanee palveluntarvetta ja kuluja toisaalla.

– Tyttöjen Talon tekemä työ on maailmaa paremmaksi tekevää toimintaa, Guzenina painottaa.

– Tavoitamme vuosittain 650–700 yksittäistä tyttöä ja noin 350 on mukana säännöllisessä toiminnassa. Osa on mukana vuosia, Espoon Tyttöjen Talon vastaava ohjaaja Maikki Arola kertoo.

Avoimen nuorisotilan toiminta ei ole Arolan mukaan sama asia kuin Tyttöjen Talon toiminta, koska siellä ryhmätoiminta on tavoitteellista. Iso ero on siinäkin, että nuorisotilan toiminta on suunnattu 13–17 -vuotiaille, kun Tyttöjen Talo tavoittaa 10–28 -vuotiaat maahanmuuttajataustaiset tytöt ja naiset. 80 prosenttia kävijöistä puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea.

– Ryhmissä harjoitellaan muun muassa vuorovaikutusta ja kaveritaitoja. Antirasistinen työote on myös hyvin tärkeä, Arola sanoo.

– Nuorisotiloissa väki vaihtuu koko ajan ja kaikki eivät koe toimintaa turvalliseksi.

Nuoret löytävät Tyttöjen Talon usein koulukuraattorin, sosiaalityöntekijän tai äidin avulla.

Tyttöjen Taloja on Suomessa seitsemän. Niiden taustalla on paikallinen Setlementtiyhdistys. Ne tekevät sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä. Ne tukevat kompleksisissa elämäntilanteissa ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä ja naisia.

Adressi Espoon Tyttöjen Talo -toiminnan lakkauttamista vastaan on allekirjoitettavissa 15.11. asti.

Mikä?

Tyttöjen Talo

Espoon Tyttöjen Talo on perustettu 2014 ja se on osa valtakunnallista verkostoa.

Espoon lisäksi Tyttöjen Talot sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Leppävaarassa toimivan fyysisen tilan lisäksi työ tavoittaa Espoon Keskuksen ja Matinkylän tyttöjä jalkatyönä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut