Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisen perheen matkasuunnitelmat menivät jäihin, koska perheen nuorelta evättiin tehosterokote kolme kertaa – "Lukiolaisia on muutenkin kuritettu", pahoittelee äiti

Pandemia: Espoolaisperheen matkasuunnitelmat menivät jäihin, koska nuori jäi ilman koronapassia.

Koronavirustaudin maalis-huhtikuussa sairastanut espoolaisnuori jäi ilman koronapassia, koska Espoo ei suostunut antamaan hänelle toista koronarokotetta perjantaina 22. lokakuuta.

Perheen muut samaan aikaan koronavirustaudin sairastaneet aikaistivat tehosterokoteaikaansa ja ovat saaneet kaksi rokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaan koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen, mutta toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä.

THL muutti ohjeistustaan torstaina 21. lokakuuta, koska halusi mahdollistaa koronapassin myös koronataudin sairastaneille.

Nuoren koronapassittomuus laittoi perheen matkasuunnitelmat jäihin.

Tehosterokote mahdollistaisi muutaman viikon päästä 18 vuotta täyttävälle nuorelle myös pääsyn koronapassia vaativiin ravintoloihin ja tapahtumiin.

– Me aikuiset voimme kyllä odottaa, mutta nuorille tämä on kova paikka. Nuoret kokevat tällaiset asiat vääryytenä ja saavat huonoa kuvaa kaupungin ja yhteiskunnan toiminnasta. Lukiolaisia on muutenkin kuritettu, kun on ollut etäkoulua, muistuttaa nuoren äiti Johanna Mäki.

Nuori koitti käydä koulujen syyslomaviikolla tehostepiikillä Espoossa kolmeen otteeseen. Tiistaina hänet käännytettiin Ison Omenan rokotuspisteeltä.

Kun THL torstaina 21. lokakuuta päivitti rokotusohjeitaan koronavirustaudin sairastaneiden osalta, ajateltiin tilanteen muuttuneen.

Torstaina nuori käännytettiin kuitenkin Sellon pop up -pisteeltä. Perjantaina Johanna Mäki lähti itse nuoren mukaan rokotuspisteelle.

THL:n muuttuneet ohjeet olivat rokotuspisteellä tiedossa.

– He vain tulkitsivat ohjetta eri tavalla. Mitään muuta syytä olla rokottamatta ei ollut. Poika on saanut yhden Pfizerin rokotteen eli saman kuin me vanhemmat, jotka saimme myös toisen annoksen 6–8 viikon rokotusvälillä, Mäki sanoo.

– Siellä sanottiin, etteivät heitä kiinnosta meidän matkat, Mäki kertoo.

Espoon kaupungin sivuilla linjataan, että koronan sairastanut henkilö voi saada toisen annoksen, ”kun koronatartunnasta tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut kuusi kuukautta, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin”.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoo, että kaupunki toimii tilanteissa kuitenkin joustavasti.

– Jos tehoste halutaan nopeammin, voitaneen se antaa 6–8 viikon välillä, Paananen kertoo.

Espoossa toivotaan kuitenkin, että tehostetta tultaisiin hakemaan aikaisintaan vasta, kun sairastetusta taudista ja ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

– Lääketieteellisestä näkökulmasta taudin sairastanut ei tarvitse tehosterokotusta. Toivoisin, että lääketieteellinen näkökulma olisi ensisijainen.

Paananen muistuttaa, että taudin sairastanut saattaa saada toisesta rokoteannoksesta voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita kuten kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja.

– Rokotuspäätös on viime kädessä yksilöllinen, siihen vaikuttavat myös rokotettavan ikä ja perussairaudet. Rokotuspisteillä voidaan tarvittaessa konsultoida THL:n asiantuntijaa epäselvässä tilanteessa.