Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum hakee lunastuslupaa maakaapelille, joka ruokkii Kirkkonummen datakeskusta – korkeajännitelinja vaatii maastoon 8,2 metriä leveän käytävän

Sähköyhtiö Fortum etenee maakaapelihankkeessaan, jossa aiotaan vetää korkeajännitelinja Espoon Mankista Masalan kautta Sundsbergin viereen suunniteltuun isoon datakeskukseen.

Fortum sai tutkimusluvan maakaapelin linjaukselle vuosi sitten. Noin 8 kilometrin reittiä on merkitty maastoon ja maaperätutkimuksia on tehty tänä vuonna.

Maakaapelin linjalla olevien maanomistajien kanssa on Fortum pyrkinyt tekemään sopimuksia, jotka mahdollistavat kaapelin rakentamisen.

Seuraavaksi Fortum hakee lunastuslupaa, jolla halutaan varmistaa, että kaapeli voidaan rakentaa, vaikka maanomistajien kanssa ei syntyisi vapaaehtoisia sopimuksia.

Lunastuslupa pitää anoa työ- ja elinkeinoministeriöltä, ja sen voi myöntää tällaisissa tapauksissa vain valtioneuvosto.

Lunastuslupamenettely on aloitettu ja se on kuulutettu virallisesti. Menettelyn kuulemistilaisuudet järjestetään marraskuussa Kirkkonummella ja Espoossa.

Lunastuslupa voidaan myöntää, kun yleinen tarve sitä vaatii.

Lunastusluvan myöntämisen jälkeen Maanmittauslaitos käynnistää lunastustoimituksen, jossa määrätään korvaukset maanomistajille.

Maanomistajalla on oikeus saada täysi korvaus voimajohtohankkeen aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Maakaapelin tarvitseman johtoalueen leveys on 8,2 metriä.

Korkeajännitemaakaapeli on Fortumin mukaan välttämätön, jotta Kolabackeniin suunniteltu datakeskus voidaan toteuttaa.

Keskus vaatii niin paljon sähköä, että se täytyy johtaa suoraan koko maan runkoverkosta ja lähin asema on Espoon Mankissa.

Sähkönsyöttöä varten on ollut alun perin neljä linjausvaihtoehtoa. Ilmajohto ei ole ollut missään vaiheessa vaihtoehtona.

Maakaapelin suunnittelu on arveluttanut alueen asukkaita. 400 kilovoltin maakaapeleista ei ole juurikaan tietoa mistään päin maailmaa.

Luoman kyläyhdistys on vedonnut Fortumiin ja vaatinut lisätietoja suurjännitekaapelin riskeistä.

Maakaapelin sijoittamisen Mankissa rantaradan viereen ja Luomassa radan ja Kehä III:n väliseen maastoon on estänyt Väyläviraston kanta.

Mankki ja Luoma ovat vaihtoehtoina lähijunaliikenteen varikkoalueiksi, eikä Väylän mielestä maakaapelia voida rakentaa mahdollisille varikkoalueille.

Fortumin tavoitteena on päästä rakentamaan kaapelilinjaa ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Kirkkonummen kunta on hyväksynyt jo datakeskuksen asemakaavan. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Muokattu 1.11.2021 klo 9.25: Otsikossa oli alunperin virheellisesti, että maakaapeli ruokkisi Espoon Hepokorpeen suunnitteilla olevaa datakeskusta. Maakaapeli ruokkii kuitenkin Kirkkonummelle suunnitteilla olevaa datakeskusta.