Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Kansalaisaloitteita tulee eduskuntaan yhä enemmän ja niiden käsittely on ruuhkautunut

Uutissuomalainen kertoo, että eduskuntaan on lähetetty tällä vaalikaudella tähän mennessä jo 30 kansalaisaloitetta. Koko viime vaalikaudella niitä tuli eduskuntaan 19.

Edetäkseen kansanedustajien käsittelyyn aloite tarvitsee 50 000 kannattajaa. Käsittelyä odottaa eduskunnassa nyt 17 kansalaisaloitetta.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kuloveden mukaan suma on syntynyt koronan takia, koska kansalaisaloitteet eivät kuuluneet korona-aikana priorisoituihin kiireellisiin asioihin.

Vaalikautta on jäljellä noin 1,5 vuotta. Vielä ei tiedetä, kuinka monta kansalaisaloitetta eduskunta ehtii sen aikana käsitellä. Aloitteet, joita ei ehditä käsitellä, raukeavat vaalikauden lopussa.

Hallitusohjelman mukaan hallitus haluaa, että aloite ei raukea vaalikauden vaihtuessa, muotoseikat eivät estä aloitteen toteuttamista ja allekirjoittamisen ikäraja lasketaan 18 vuodesta 15 vuoteen. Järjestelmän kehittämistä pohtii parlamentaarinen vaalityöryhmä.

– Aloitteisiin liittyviä asioita on määrä käsitellä marraskuussa, kertoo työryhmän sihteeri, erityisasiantuntija Laura Nurminen oikeusministeriöstä.