Helinä Rautavaaran museossa on Kuolleiden päivän kunniaksi nähtävillä mattoteos, joka on perinteinen kuolleiden päivän alttari Huamantlassa, Meksikossa.
Näyttelyn on kuratoinut Meksikon Tlaxcalasta kotoisin oleva taiteilija Pedro Cesar Peralta.
Meksikon eri alueilla on erilaisia tyylejä pystyttää kuolleiden päivän alttari.
– Mattomaisten alttareiden rakentaminen on hyvin vanha perinne omasta kotikaupungistani, Huamantlasta. Jokainen matto on uhrilahja, nykyisin Tanskassa asuva taiteilija Pedro Cesar Peralta kertoo.
– Perinne on peräisin esikolumbiaaniselta ajalta. Siellä, mistä minä olen kotoisin, ajateltiin kuolemaa silloin hyvin eri tavalla. Kuolemaa tarkasteltiin kamppailun ja ansioitumisen kautta ja siihen liittyi myös tietynlainen palkinto. Alueen asukkaat kuuluivat soturiheimoon ja he sotivat jatkuvasti atsteekkien kanssa. Heille kuolema sodassa oli kunnia, taiteilija kertoo.
Tälle pohjalle syntyi ajatus siitä, että kuolleet voi kohdata ja heidän kanssaan voi viettää aikaa kerran vuodessa.
– Kuolleiden päivän alttarille laitetaan kaikkea sellaista, mikä vainajaa on miellyttänyt eli ruokaa ja juomaa.
– Meksikossa ihmiset kokoontuvat kuolleiden päivänä myös hautausmaille. He puhdistavat läheisensä haudan ja keskustelevat tämän kanssa. Olemme kuin vainajan luona kylässä.
Taiteilijan näkemyksen mukaan pohjoismaalainen käsitys kuolemasta eroaa meksikolaisesta. Täällä ennakko-odotuksena on, että ihmisellä on ollut hyvä elämä ja sitten se loppuu. Meksikossa ajatellaan, että vainaja on siirtynyt toiseen ulottuvuuteen ja hänen kanssaan voi kommunikoida kerran vuodessa.
Esikolumbiaanisena aikana yhteys jumalaan luotiin kuvioiden kautta.
– Teen vastaavia kuvioita. Tällaista taidetta kutsutaan mimetiikaksi. Se tarkoittaa sitä, että taiteilija yrittää imitoida luonnossa olevia elementtejä, kuten lintuja, eläimiä ja aurinkoa. Muinaisena aikana hartauden päämääränä oli aina kiittäminen, koska sade ja maa antoivat meille maissia syötäväksi.
Helinä Rautavaaran museoon rakennettu mattomainen alttari on värikäs. Kuviot on tehty värjätyistä sahanpuruista. Alttarilla on myös maissintähkiä, erilaisia chilejä, kukkia, kynttilöitä ja tequilaa. Matolla on esillä myös Guadalupen neitsyen kuva.
– Keltainen väri symboloi maissia. Juokseva koira -symbolit ovat myös tärkeitä, koska ne merkitsevät myös veden virtausta. Jos ei ole vettä, ei ole maissiakaan. Sininen värikin symboloi vettä, musta väri maata, Pedro Cesar Peralta selittää.
Keskellä mattoa on pääkallokuvio. Taiteilijan mukaan sen käyttäminen on hänelle täysin luontevaa, samoin se, että kuvio on koristeltu värikkäästi punaisella, jota taiteilija kuvaa meksikonruusunpunaiseksi.
Pedro Cesar Peralta on omistanut teoksensa covid19-taudin uhreille.
Meksikolainen kuolleiden päivä -näyttely jatkuu Helinä Rautavaaran museossa 7.11. asti.
Osana kuolleiden päivän juhlintaa museovierailijoilla on myös mahdollisuus päästä kurkistamaan virtuaalitodellisuuden kautta zapotecalaista alttaria Mitlassa, Oaxacan osavaltiossa Meksikossa.
Kyseisestä osavaltiosta kotoisin oleva taiteilija José Velasco on kuratoinut teoksen, jonka kautta vierailijat saavat kosketuksen aitoon meksikolaiseen kulttuuriin.
Näyttely on järjestetty yhdessä Meksikon suurlähetystön kanssa.
Helinä Rautavaaran museo toimii Kauppakeskus Entressessä, Espoon keskuksessa. Museoon on vapaa pääsy.