Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon uusimpaan kirjastoon tulee käytettyjä kalusteita ja oma keittiö asukkaille – "Ei tule olemaan skandinaavisen pelkistetty vaan jopa sen vastakohta"

Lippulaiva: Kirjastoa on suunniteltu asukkaiden kanssa. Persoonallisessa kalustuksessa ja sisustuksessa näkyvät asukkaiden ideat ja toiveet.

Lippulaivan kirjastossa yhdistetään uutta ja vanhaa poikkeuksellisella tavalla. Aineistohyllyt teetetään, mutta irtokalusteissa hyödynnetään käytettyjä kalusteita.

– Kirjastoa pyritään sisustamaan mahdollisimman paljon tai jopa kokonaan käytetyillä kalusteilla. Lippulaivan kirjasto ei tule olemaan tyyliltään skandinaavisen pelkistetty vaan jopa sen vastakohta, asiakaspalvelupäällikkö Juha Kortesluoma kuvaa.

Asukkailta on saatu hyviä ideoita, jotka näkyvät kirjaston ilmeessä.  Yksi asukkaiden toivoma teema on se, että sisustuksessa näkyy luonto.

Lippulaivan kirjastosta halutaan tehdä kotoisa. Kirjaston väki onkin käynyt Kierrätyskeskuksessa etsimässä sopivia kalusteita. Ne tuunataan ja niiden värimaailmaa yhtenäistetään suunnittelusta vastaavan toimiston ohjeiden pohjalta.

Asukasyhteistyö on Juha Kortesluoman mukaan onnistunut hyvin.

– Otimme sellaisen asenteen, että ei anneta korona-ajan haitata. Saimme nettikyselyihin paljon vastauksia. Ideointiin on osallistunut myös kauppakeskuksen kummiluokka. Viimeksi järjestettiin työpaja nuorille Soukan kirjastossa. Lisäksi suunnittelussa on ollut mukana kummiperheitä, joiden kanssa on keskusteltu erilaisissa kokoonpanoissa teamsissa.

Lippulaivan kirjastosta halutaan tehdä kotoisa.

Yksi asukkaiden toive on, että kirjastossa voisi juoda kahvia tai teetä. Kirjastoon tuleekin asiakkaille avoin keittiö, jossa on kolme saareketta. Silloin kun keittiössä ei ole varausta, asukkaat voivat käyttää sitä itsenäisesti vaikkapa lapsen ruuan lämmittämiseen.

– Mietinnässä on, miten ruokaan liittyviä tapahtumia voitaisiin toteuttaa.

Lippulaivan kirjastoon tulee muista kirjastoista tuttu paja. Pelitila tulee myös.

– Pajan suunnittelu on vielä kesken. Asukkaat voivat vielä vaikuttaa siihen, mitä sinne tulee.

Lisäksi kirjastoon tulee monitoimitila, johon tulee esiintymislava ja 100–150 hengen katsomo. Kun tapahtumia ei ole, tila on esimerkiksi opiskelijoiden käytettävissä.

– Kirjaston tiloihin tulee myös kaksi eri kokoista kokoontumistilaa, jotka ovat asukkaiden varattavissa kerhojen, tapahtumien ja kokousten järjestämiseen.

Pikkulaivan kirjaston aineisto siirtyy Lippulaivan kirjastoon. Kokoelma on kuitenkin pieni, vain noin 10 000 nidettä, joten uuteen kirjastoon siirretään aineistoa muista kirjastoista sekä hankitaan ihan uutta aineistoa.

– Kokonaistavoite on noin 75 000 nidettä eli saman verran kuin Entressen kirjastossa on, Juha Kortesluoma vertaa.

– Musiikkiaineistoa ei tule lainkaan, sillä se on vähäisen kysynnän vuoksi keskitetty Tapiolan kirjastoon.

Kirjastoon tulee myös lainattavia esineitä, mutta niiden valikoimaa mietitään vielä asukkaiden kanssa.

– Yhtenä ideana on ollut, että keittiössä olisi lainattava pastakone, koska sellaista kuitenkin tarvitaan kotona aika harvoin.

Uuden Lippulaivan rakentaminen on Espoonlahdessa on jo pitkällä ja nyt testataan sekä kauppakeskuksen että kirjaston järjestelmien toimivuutta.

Lippulaivan kirjasto avataan 31. maaliskuuta 2022.