Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menestynyt espoolainen galleria joutui lopettamaan, kun talo purettiin alta – nyt taideyhdistys etsii uusia tiloja: "Olisi hyvä, jos yläkerrassa tai naapurissa ei olisi asuntoja"

Galleria: Espoon keskuksen palveluissa on gallerian kokoinen aukko.

Kuvataidetaloyhdistys Suna ry vaikuttaa Espoon keskuksen alueella, ja yhdistys etsii nyt uutta galleriaa elävöittämään Espoon keskuksen kulttuuritarjontaa. Taideyhdistys on aloittanut toimintansa vuonna 2000 ja galleriatoiminta on jatkunut 2019 asti.

– Kaupungilta on tiedusteltu uusia tiloja, jotta voimme jälleen aloittaa galleriatoiminnan, mutta ainakaan vielä tiloja ei ole löytynyt, yhdistyksen puheenjohtaja Mika Pyhälampi kertoo.

– Meitä kiinnostaisi tila, joka on katutasossa ja jonne olisi omat avaimet. Näyttelyjen lisäksi siellä voisi järjestää muun muassa musiikkitapahtumia ja runoiltoja oman aikataulun mukaan. Olisi hyvä, jos yläkerrassa tai naapurissa ei olisi asuntoja.

Syy yhdistyksen vanhan ja menestyksekkään Galleria Espoonsillan lopettamiseen pari vuotta sitten oli se, että kyseinen talo purettiin, kuten monet muutkin radan pohjoispuolen virastotaloista.

Taideyhdistys on ollut nyt parisen vuotta ilman omaa galleriaa, mutta tänä vuonnakin jäsenistölle järjestetään ohjelmaa.

– Teimme Espoo-päivän tapahtuman Sunan historiallisella navetalla Lagstadintie 5:ssä. Teemana tänä vuonna oli kiertotalous. Vedimme askartelu- ja maalauspajaa, jossa käytettiin kierrätysmateriaaleja. Teema jatkui myös navetan lähiympäristöön, jossa pidettiin yhdistyksen jäsenten pystyttämä hieno ympäristötaidenäyttely, joka oli esillä syyskuun loppuun. Navetan ylisellä järjestettiin jäsenten upea taidenäyttely.

Toivommekin uusia innokkaita taiteilijoita mukaan.

Hallituksen varajäsen Pirkko Kolu-Pystynen organisoi kesällä pidetyn Leppävaara Art -tapahtuman, johon yhdistyksen jäsenillä oli mahdollisuus osallistua.

Vuosien varrella taideyhdistys järjesti Galleria Espoonsillassa näyttelyiden lisäksi monenlaista kulttuuritoimintaa.

– Näyttelykalenteri oli aina täynnä. Monet galleristit ovat toimineet gallerian hyväksi ja näyttelytiloissa järjestettiin konsertteja ja erilaisia esityksiä. Siellä pidettiin myös elävän mallin piirustusiltoja.

– Teimme tänä kesänä jäsenmatkan Mäntän kuvataideviikoille ja Serlachius-museoon, jossa oli Banksyn ”näyttelypläjäys”. Yhdistyksen ohjelmassa voi olla tänä vuonna vielä jäsenten vuosinäyttely pop up-periaatteella, kuvailee puheenjohtaja Pyhälampi.

Yhdistyksessä ollaan varmoja siitä, että kaupungilta järjestyy uusi galleriatila luomaan alueelle jälleen kuvataide- ja kulttuuritarjontaa. Gallerian sijainti virastotalojen keskellä oli Pyhälammen mielestä loistava.

Yhdistys toimii pitkälti Espoon kaupungin kulttuuriavustuksella ja jäsenmaksuilla sekä galleriatoiminnan pyöriessä taiteilijoilta tulevalla näyttelytilan vuokralla.

– Yhdistyksen hallituksessa toimii tällä hetkellä niin sanotusti pitkän päivätyön tehneitä jäseniä, jotka ovat olleet pyörittämässä yhdistystä sen alkutaipaleelta alkaen. Siksi toivommekin uusia innokkaita taiteilijoita mukaan kuvataidetaloyhdistyksen toimintaan.

Yhdistyksessä on noin sata jäsentä.

– Sunan historiallinen navetta olisi loistava paikka järjestää toimintaa, jos vielä valaistusta saataisiin paremmaksi. Tilan muuttaminen pysyväksi galleriaksi saattaisi olla kohtuullisen hintavaa. Parhaimmillaan navetassa voisi olla työhuoneita, Mika Pyhälampi miettii.