Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pahimmassa tapauksessa viikkojen kuivatus" – kylpyhuoneen remontissa lasku voi langeta myös osakkaalle

Kylpyhuoneet sekä kosteusvauriot puhuttavat paljon taloyhtiöissä. Osakkeenomistajan ilmoittaessa yhtiölle mahdollisesta kosteusvauriosta, tulee yhtiön selvittää asia viivytyksettä ja tarpeen niin vaatiessa käyttää apuna myös teknistä asiantuntijaa.

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilän mukaan korjausvastuu voidaan ratkaista, kun on saatu selville vaurion aiheuttaja.

– Silloin voidaan ratkaista se, kuka vastaa kustannuksista.

Taloyhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain mukaan, mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole erityisiä kunnossapitovastuumääräyksiä. Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät.

Yksi yleisimmistä kosteusvaurioiden aiheuttajista on Sipilän mukaan puutteellinen vedeneristys. Tällöin yhtiö pääsääntöisesti kuivattaa rakenteet, laitattaa uudet vedeneristeet ja saattaa myös huoneistojen pintamateriaalit yhtiön perustason mukaiseksi.

– Perustaso voi olla joko yhtiön alkuperäinen rakennusaikainen taso tai myöhemmin yhtiön peruskorjauksessa päätetty taso. Korjaustoimenpiteissä yhtiön tulee aina muistaa noudattaa osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta.

Tilanne saattaa näyttää harmittomalta.

Sipilän mukaan yhtiö ei vastaa sellaisista purku- tai uudelleenrakentamiskustannuksista, jotka edellinen tai nykyinen osakkeenomistaja on toteuttanut huoneistossaan muutostöinä.

– Taloyhtiö ei vastaa näistä muutostöistä, vaikka kosteusvaurion syynä olisikin yhtiön kunnossapitovastuulla oleva rakennuksen osa. Korjauksen yhteydessä osakkeenomistaja voi myös päättää parantaa huoneistonsa tasoa eli valita perustasoa kalliimmat pintamateriaalit. Tässä tapauksessa perustasosta ylimenevä kustannus päätyy osakkeenomistajan maksettavaksi, Sipilä toteaa.

Hän kannustaa ottamaan välittömästi yhteyttä isännöitsijään, jos asunnon missä tahansa huoneessa ilmenee kosteusvaurio, tai jos asukas epäilee sellaista vakavasti.

– Tilanne saattaa näyttää harmittomalta, mutta pahimmassa tapauksessa vaurio voi aiheuttaa viikkojen kuivatuksen, suurenkin remontin ja ison kuluerän, Sipilä huomauttaa.