Ajatus yhteisestä yrityksestä heräsi jo Etelä-Tapiolan lukiossa – nyt Kahviklubi tarjoaa kahvia kiinteällä kuukausihinnalla ja yrittää auttaa pieniä kahviloita

Yrittäminen: Toni Nurmi ja Mauri Lahti verkottavat pienkahviloita.

Pääkaupunkiseudulla toimii tällä hetkellä reilut 30 pienkahvilaa, jotka ovat verkottuneet tarjoamaan kahvia kiinteään kuukausihintaan.

Suurin osa kahviloista sijaitsee Helsingissä. Espoon puolella kahvia voi ostaa kuukausiveloituksella kolmesta kahvilasta. Lisäksi Turussa toimii kymmenkunta verkostoon liittynyttä kahvilaa.

Verkoston takana ovat espoolainen Mauri Lahti (28) ja helsinkiläinen Toni Nurmi (28) ja heidän nyt kesällä perustamansa alustapohjainen Kahviklubi.

Lahti ja Nurmi kertovat idean Kahviklubiin syntyneen ketjuihin kuulumattomien kahviloiden ahdingosta.

Samaan aikaan, kun koronakurimus pakotti pieniä toimijoita laittamaan ovet säppiin, tuntui ketjukahviloissa riittävän asiakkaita.

Jotkut ketjukahvilat pyrkivät myös sitouttamaan kuluttajia omilla kahvin kausikorteillaan.

Oli aika jahdata unelmia ja kääriä hihat.

– On tärkeää, että pienkahvilat erottuisivat ja pärjäisivät paineessa, Lahti sanoo.

Kahviklubin jäsen voi nauttia suodatinkahvia kuukausiveloituksella kaikissa Kahviklubiin liittyneissä kahviloissa. Kahvilat puolestaan saavat näkyvyyttä ja mahdollisuuden markkinoida sovelluksen kautta muita tuotteitaan kahvinystäville.

– Kahviklubin tavoitteena on auttaa pienkahviloita saamaan lisää asiakkaita Kahviklubin kuukausitilauksen avulla samalla, kun kuluttajille tarjotaan helppokäyttöinen sovellus, jonka avulla he voivat löytää uusia pienkahviloita omien kulkureittiensä varrelta ja saada tietoa niiden tarjouksista, kertoo Nurmi.

Lahden ja Nurmen mielestä Suomesta löytyy paljon persoonallisia kahvila-aarteita, jotka odottavat löytämistä.

– Esimerkiksi Helsingissä on espanjalaisia, ranskalaisia ja lähi-itätyylisiä kahviloita sekä tietenkin klassisia suomalaisia. Kun mietitään kaupunkikulttuuria, on tärkeää, että meillä on monimuotoisia kahviloita eikä vain ketjukahviloita.

– Toivotaan, että ihmiset osoittaisivat arvostusta pienyrittäjille jokapäiväisillä valinnoillaan.

Kaksikon tavoitteena on luoda Suomeen koko maan laajuinen pienkahviloiden verkosto.

He aikovat edetä kaupunki ja paikkakunta kerrallaan ja tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä mukaan olisi saatu 50–60 kahvilaa. Etsinnässä on uusia kahviloita myös Espoosta.

– Tavoitteenamme on olla Suomen suurin virtuaalinen kahvilaverkosto, Lahti sanoo.

Nurmi on valmistunut kauppakorkeakoulusta Aalto-yliopistosta ja Lahti yliopistosta Espanjan Madridista. Viimeiset vuodet Lahti työskenteli pankkialalla Lontoossa.

Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta heräsi jo 12 vuotta sitten Etelä-Tapiolan lukiossa.

– Otin lopputilin Lontoossa, kun tuntui, että nyt oli aika jahdata omia unelmia ja kääriä hihat, Lahti sanoo.

Kahviklubin kuukausimaksu on 15 euroa, ja se toimii sovelluksella.

– Olemme alustapohjainen yritys, vähän kuin Spotify. Tilitämme suurimman osan (klubilaisten maksamista kuukausimaksuista) kahviloille sen mukaan, missä klubikahvia on juotu, Lahti kertoo.

Hinta on sama kuin Espresso Housen suodatinkahvin ja teen kausikortin kuukausihinta.

Karamel Koffee liittyi verkostoon

Suurpellossa sijaitseva Karamel Koffee on 41. Kahviklubiin liittynyt kahvila. Laaksolahdessa asuva pariskunta Shirzad Mirwais ja Elnaz Khanbabaei perustivat ketokakkuihin ja muihin itse tehtyihin kakkuihin erikoistuneen Karamel Koffeen kesäkuussa.

– Asiakasmäärät ovat vielä pienet, mutta uskon, että ihmiset haluavat jo kotoa pois ja vuoden päästä tilanne on paljon parempi, sanoo Shirzad Mirwais.

Afganistanista parisenkymmentä vuotta sitten Suomeen tullut Shirzad Mirwais on myös kotipizzayrittäjä ja iranilaistaustainen Elnaz Khanbabaei kertoo haaveilleensa omasta kahvilasta jo vuosien ajan.

– Uskomme, että ketokakuilla herkuttelu tulee yleistymään, koska ne ovat myös terveydellisesti hyviä. Niissä on enemmän proteiinia ja vähemmän hiilareilta.

He liittyivät Kahviklubiin, koska pitävät verkostoitumista positiivisena yhteistyönä. Kahvilayrittäjät eivät näe riskiä siinä, että klubilaiset saavat nauttia suodatinkahvia rajattomasti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut