Espoon väestönkasvu jatkuu, joten myös investointiohjelma on euromääräisesti ennätyssuuri. Investointitasoa on kuitenkin laskettava lähemmäksi tulorahoituskykyä.
Pohjalla on kaupunginvaltuuston viime syksynä hyväksymä tuottavuus- ja sopeutusohjelma, joka jatkuu 2025 asti ja käsittää 34 eri linjausta.
Tavoitteena on laskea kaupungin investointitasoa 10 prosentilla hankkeiden toteutustapaa, laajuutta ja kustannuksia tarkastamalla.
Käytännössä kustannuksia leikataan niin, että esimerkiksi koulujen tilaa rakennetaan oppilasta tai henkilöä kohti vähemmän kuin nyt. Myös tyyppikoulujen ja -päiväkotien toteutusta jatketaan. Lisäksi otetaan käyttöön standardikalustaminen ja kalusteiden uudelleen käyttö. Myös infrainvestointien laatu- ja kustannustasoa lasketaan.
Vuonna 2022 peruskaupungin investointiosan bruttomenot ovat yhteensä 152 miljoonaa euroa.
Espoon 10 vuoden investointiohjelman kokonaistaso, eli investointikatto, on määritelty keskimäärin 250 miljoonaan euroon vuodessa, eli 2,5 miljardiin 10 vuodessa. Näin hidastetaan sekä konsernin lainakannan että toimialojen vuokrakustannusten kasvua.
Käyttöön standardikalustaminen ja kalusteiden uudelleen käyttö.

Espoon 10 vuoden investointiohjelma on kuitenkin vahvasti etupainotteinen.
Keskeisenä tavoitteena on saada koulut kuntoon ja varmistaa, että kouluilla ja päiväkodeilla on terveet ja toimivat tilat, ja sisäilmakohteiden ja hätäväistöjen lukumäärä on nolla.
Vuonna 2022 on valmisteilla tai rakenteilla 6 koulua ja 12 päiväkotia sekä 8 muuta hanketta.
Vuoden 2022 aikana tavoitteena on ottaa käyttöön Kungsgårdsskola och daghem, Jousenkaaren koulu, Mankkaan päiväkoti, Metsolan päiväkoti, Vermon päiväkoti ja Keinumäen koulu.
Vuonna 2022 valmistuvat Tuomarilan koulun peruskorjaus ja laajennus, Jousenkaaren koulu sekä PPP-hankkeina (public-privat partnership) toteutettavat Nauriskasken, Perkkaan ja Pohjois-Tapiolan koulut.
Myös Tapiolan uimahallin ja Espoonlahden uimahallin peruskorjaus, Espoonlahden urheilupuiston tekojääradan huoltorakennus, Oittaan uimarannan pukutila sekä Leppävaaran stadionrakennuksen sisätilojen peruskorjaus ovat mukana investointisuunnitelmissa. Ne lukeutuvat elinvoiman tulosalueen alle.
Suunnittelun alla on myös Espoolaisten talo, jonka tarveselvitys valmistuu ja hankesuunnittelua jatketaan.
Espoon kulttuurikeskuksen perusparannus- ja laajennushankkeen (teatteritilat) selvitystä niin ikään jatketaan.
Kaupungin infrastruktuuriin investoidaan 90 miljoonaa euroa vuonna 2022 ja yhteensä noin 670 miljoonaa euroa seuraavan 10 vuoden aikana. Investoinnit sisältävät muun muassa raidejokerin, kaupunkiradan, aluekeskusten kehittämistä sekä liikenneväylähankkeita.