Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuutosta tulee Espoolle nettomenoja – pitkän aikavälin verotuoton kasvu hiipui vain 0,5 prosenttiin

Budjettiesitys 2022: Asukaskohtainen verotulojen kasvu tyrehtyi Espoossa 2015 jälkeen. Menojen kasvu on tulojen lisäystä nopeampaa.

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Espoon talous kohtaa samoja uhkia kuin kunta- ja valtiontalous yleisesti. Vaikka verotuotto on kasvanut koronaoloissakin hyvin, jatkuu velkaantuminen yhä ja menot ja tulot ovat epätasapainossa.

Kaupunginjohtajan budjettiesitykseen sisältyvästä talouden tasapainottamisohjelmasta käy ilmi, että Espoossa konsernin tuloslaskelman tulos on ollut kahtena vuonna negatiivinen. Konserni pitää sisällään emokaupungin ja tytäryhtiöt.

Kaupungin omien nettotoimintamenojen kasvu on puolestaan ylittänyt useana vuonna verorahoituksen kasvun.

Espoo jatkaa ensi vuonna investointeja velkarahalla – kaupunginjohtaja nostaa esiin koronahuolen: "Onko jotain sellaista, mitä emme kykene näkemään?"

Budjettikirjassa arvioidaan, että taustalla vaikuttaa yhtenä merkittävänä syynä muuttoliike, joka Espoossa syntyy paljolti maahanmuutosta.

– Kun tarkastellaan Espoon muuttoliikettä kolmen viimeisen tilastoidun vuoden perusteella, havaitaan, että muuttoliike ei ole ollut kaupungin näkökulmasta taloudellisesti kannattavaa – muuttajista tulee kaupungille jossain määrin enemmän menoja kuin tuloja.

Muuttoliike ei siis ole kasvattanut verotuloja toivotusti, mutta on lisännyt sekä käyttömenoja että investointitarpeita.

2010-luvulla Espoo kasvoi keskimäärin 4 600 asukkaalla joka vuosi. Espoon toimintamenot taas kasvoivat 1997–2019 jopa 5,4 prosenttia vuodessa. Se oli ripein kasvu Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa.

Myös verotulot kasvoivat tällä pitkällä tarkastelujaksolla varsin ripeästi, eli noin 3,9 prosenttia vuodessa. Vuoden 2015 jälkeen verotettavan tulon kasvu on hiipunut 0,5 prosenttiin asukasta kohden.

Samaan aikaan Espoon taloutta nakertavat verotulojen siirrot muihin kuntiin. Summa on noin 168 miljoonaa euroa vuodessa.

Espoo yrittää hillitä nettomenojen kasvua 133 miljoonalla 2025 mennessä. Mikäli tavoite ei täyty, edellyttää tasapainotusohjelma uusia toimia. Seuraava tarkastelupiste on ohjelman mukaan kesällä 2022. Ensi syksynä voi siis edessä olla joko lisäsäästöjen etsintä tai veronkorotus.