Ison Omenan katolle voi nousta jopa 16-kerroksinen asuintorni, tulevaisuuden visioissa siintävät Länsiväylän päälle rakennettavat asunnot – "Haluamme kehittyä aidoksi kaupunkikeskukseksi"

Talous: Kauppakeskuksen katolle voi nousta 14–16 kerroksen asuintorni.

Kauppakeskus Iso Omenan katolle voi lähivuosina nousta uusi asuintorni. Kauempana tulevaisuudessa siintää mahdollisuus rakentaa asuntoja myös Länsiväylän päälle, jos kaupungin visiot moottoritien kattamisesta toteutuvat.

Suunnitelmat ovat osa kauppakeskuksen omistavan kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö Cityconin strategiaa, jossa asuinrakentamisella on merkittävä rooli. Tämä näkyy Espoossa myös Espoonlahden rakenteilla olevassa Lippulaivassa, jonka yhteyteen Citycon rakentaa neljä asuinkerrostaloa.

Paikallisemmalla tasolla Isosta Omenasta halutaan vielä eteläisen Espoon kaupunkikeskus.

– Varsinainen kauppakeskus ei laajene fyysisesti, mutta kasvatamme versoja lähiympäristöön kuten omenapuu. Samalla haluamme kehittyä aidoksi kaupunkikeskukseksi, Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta vertaa.

Yksi verso on kauppakeskuksen katolle mahdollisesti nouseva asuintorni. Nykyisellään aivan kauppakeskuksen kyljessä on viisi asuintaloa.

Kauppakeskuksen tonteilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta noin 6 000 kerrosneliötä. Se voisi alustavien suunnitelmien mukaan tarkoittaa 14–16 kerroksista asuintornia, johon sijoittuisi noin 200 asuntoa.

Tornin tarkka sijainti on vielä auki. Voimassa olevassa asemakaavassa asuintalot sijoittuisivat Finnkinon elokuvateatterien yläpuolelle. Siihen asuntoja ei Mustasillan mukaan kuitenkaan voi muun muassa rakenteellisista syistä tehdä.

– Käymme nyt kaupungin kanssa keskusteluja siitä, mihin kohtaan kauppakeskuksen kylkeen tai osin päälle sen voisi rakentaa.

Toinen verso voisi mahdollisesti ulottua Suomenlahdentien toiselle puolelle, jonne Espoon kaupunki suunnittelee senioreiden elä ja asu -keskusta. Se yhdistyisi Isoon Omenaan Suomenlahdentien yli kulkevalla kävelysillalla.

Espoon kaupungin pitkän tähtäimen visioissa on kaavailtu Matinkylän ja Olarin yhdistämistä moottoritien yli rakennettavalla kannella.

Näissä visioissa Iso Omena haluaa olla mukana, vaikka ne eivät lähitulevaisuuden hankkeita olekaan.

– Jos Länsiväylän kantta asuntoineen ryhdytään tulevaisuudessa suunnittelemaan, olemme ilman muuta kiinnostuneita tulemaan mukaan keskusteluihin, Mustasilta sanoo.

Keskuksen kaupallisen tilan laajenemiselle Mustasilta ei ainakaan lähitulevaisuudessa näe tarvetta. Ison Omenan sisällä muutoksia sen sijaan on luvassa.

Asiakkaille selkeimmin näkyviä hankkeita ovat muun muassa etätyöskentelyyn ja oleskeluun suunnatut tilat, joita on tulossa keskuksen aiemman laajennusosan ravintolamaailman aukiolle.

– Suunnittelemme sinne kaksitasoisia rakennelmia. Niiden yläkerrassa olisi tilat etätyöskentelyyn, ja alakerrassa voisi istua ja viettää aikaa esimerkiksi ystävien kanssa. Haluamme luoda aukiolle julkista tilaa, jota kaupunkikeskuksissa tarvitaan, Mustasilta visioi.

Kauppakeskuksessa on meneillään myös laaja energiansäästöhanke.

– Kyseessä on miljoonahanke, joka on tärkeä osa Cityconin strategiaa ja hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2030. Hankkeen valmistuttua vähennämme entisestään energiankulutustamme Isossa Omenassa. Toteutunut vähennys vastaa arviolta lähes 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta, eli kyseessä on huomattava hanke, Mustasilta avaa.

Hotelli- ja ravintola-alalla pitkään työskennellyt Mustasilta haluaa tuoda kauppakeskukseen myös entistä parempaa palvelukulttuuria.

– Me voisimme mielestäni kauppakeskuksena tarjota yhtä hyvää palvelua kuin parhaissa hotelleissa.

Lue myös:

Matinkylän lukion rakentaminen alkaa loppuvuodesta – näin alkuperäistä suunnitelmaa on vielä muutettu

Matinkylässä voi yöpyä nyt sviitissä, Espoon tuorein hotellitulokas avasi vihdoin koko hotellin – kattoterassia saadaan odotella ensi kesään

Matinkylän uimahallin kalustaminen venyy, uimaan pääsee keväällä 2022

Matinkylässä avataan maanantaina uusi ravintola, joka houkuttelee asiakkaita viettämään aikaa – "Ajatus on, ettei Espoosta enää tarvitsisi lähteä Helsinkiin"

Matkailu

Mallia Flamingosta

Vuosia rakennustyömaana ollut Ison Omenan länsipuolinen alue valmistuu lähivuosina uimahallin ja uuden lukion myötä.

Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta näkee ympäristössä isoja mahdollisuuksia matkailun kehittämiselle.

– Alueen ensimmäinen hotelli avattiin tänä vuonna ja pian saamme naapuriin myös uimahallin. Kirsikkana kakun päälle tulee 900 oppilaan Meri-Matin lukio urheilu- ja liikuntatiloineen. Kun katsoo kotimaan matkailun suosiota, uskon, että meillä on Matinkylässä mahdollista saada siitä oma osuutemme.

Vertailukohtia keskuspäällikkö hakee Leppävaarasta ja Vantaalta.

– Kun katsoo esimerkiksi Leppävaaran uimahallin kävijälukuja, se tuo paljon mahdollisuuksia. Referenssinä näen myös Vantaan Flamingon. Siellä on toki kylpylä, mutta uskon, että uimahalli tukee meitä.

Mustasilta pitää tärkeänä sitä, että pitkään takapihana ollut Markkinakadun puoli tulee vihdoin valmiiksi. Merkittävää on myös metron Matinkylä-Kivenlahti -osuuden valmistuminen.

– Kun katsoo Isosta Omenasta länteen, ensin tulee vastaan kehittyvä Finnoo ja sen jälkeen Espoonlahden seutu, joiden asukasmäärät kasvavat valtavasti. Se takaa meille vakaan tulevaisuuden, Mustasilta uskoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut