Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on jo vuosia visioitu kantta Länsiväylän yli, suunnitelmia ei ole hylätty, vaikka taloudellinen yhtälö on haastava: "Jos joku kehittäjä saa asiat kuntoon, kaupunki ei vastusta"

Liikenne: Bussikaistoja kaavaillaan Ison Omenan asiakasliikenteelle.

Espoossa on jo vuosia sitten hahmoteltu Länsiväylän moottoritien erottamien Matinkylän ja Olarin yhdistämistä tien yli rakennettavalla kannella. Vaikka hanke ei nyt ole ajankohtainen, suunnitelmia ei ole hylätty.

– Kattamista on aikoinaan tutkittu ja suunniteltu. Tällä hetkellä se ei ole ajankohtainen, mutta seuraavaksi toteutuvan ulomman kehäpikaraitiotien yhteydessä voi tulla selvitettäväksi, onko Länsiväylän kattaminen kannella taloudellisesti järkevää, sanoo alueen kehittämisestä Espoon kaupungilla vastaava projektijohtaja Kimmo Leivo.

Kehäpikaraitiotien toinen osuus voisi kulkea esimerkiksi Finnoosta tai Matinkylästä Olarin ja Suurpellon kautta Leppävaaraan. Sekään ei nyt ole aktiivisena hankkeena suunnittelijoiden pöydällä, mutta toteutumiseen varaudutaan kuitenkin maankäytön suunnittelussa.

– Jotain kautta ratikan tulee päästä Länsiväylän yli tai ali. Onko se nykyistä Piispansiltaa vai uutta siltaa pitkin, se tulee aikoinaan suunniteltavaksi, Leivo sanoo.

Haasteena Länsiväylän kattamiselle on hankkeen saaminen taloudellisesti kannattavaksi. Teknisesti rakentaminen Leivon mukaan onnistuu.

– Kansi vaatisi raskasta asuinrakentamista, jotta se olisi taloudellisesti kannattava. Tällä hetkellä se ei ehkä ole helposti toteutettavissa, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen. Jos joku kehittäjä saa taloudelliset asiat kuntoon, kaupunki ei sitä vastusta, Leivo muotoilee.

– Kun kaupunkirakenne tiivistyy, teiden laittaminen tunneliin tuo lisää pinta-alaa rakentamiselle. Kansi yhdistäisi myös Matinkylän ja Olarin paremmin kuin pelkkä silta.

Toinen pitkään suunnitelmissa ollut hanke ovat Länsiväylän idän suunnan rampit. Ison Omenan kohdalla on tällä hetkellä vain länteen vievät rampit. Helsingin tai Kehä II:n suunnasta kauppakeskukseen tulevat joutuvat kiertämään Matinkylän läpi asuinkatuja pitkin.

Itäramppien haasteena on ollut Kehä II:n liittymän läheisyys.

– Asiaa on tarkasteltu yhdessä moottoritiestä vastaavan Väyläviraston kanssa, mutta ratkaisua ei toistaiseksi ole löytynyt, Leivo sanoo.

Helpommin sen sijaan voisi toteutua Ison Omenan ja Länsiväylän välissä kulkevan bussirampin avaaminen kauppakeskuksen liikenteelle.

– Länsiväylää kulkevat bussilinjat ovat vähentyneet huomattavasti. Ison Omenan pysäköintihallista on jo ulosajo Puolikkotielle. Siitä olisi helppo avata yhteys Länsiväylälle Helsinkiin päin meneville kaistoille. Vastaavasti Espoonlahden suunnasta tuleva, nyt bussien käytössä oleva kaista voitaisiin myös avata kauppakeskuksen liikenteelle, Leivo sanoo.

Tällekään hankkeelle ei tosin ole saatu vihreää valoa valtiolta.

– Asiasta on keskusteltu Väylän kanssa, mutta toistaiseksi siellä ei ole innostuttu hankkeesta. Itse pidän sitä järkevänä: se siirtäisi liikennettä pois reitiltä, joka kulkee Matinkylän asuinkatuja usean koulun ohi, Leivo perustelee.