Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset mittatilauskengät maksavat 1 100–1 950 euroa pari, ja myynti kasvaa nyt rajusti – asiakkaina on myös alempaa keskiluokkaa, sanoo kengäntekijä

Käsityöläinen: Jussi Paljakka valmistaa kenkiä kotiverstaassaan.

Kenkien ja vaatteiden kauppa on käynyt korona-aikana normaalia kehnommin, koska varsinkaan muodolliselle pukeutumiselle ei ole ollut tarvetta juhlien vähennyttyä ja etätöiden lisäännyttyä.

Ikävä kehitys ei ole kuitenkaan näkynyt kengäntekijä Jussi Paljakan arjessa. Hän on saanut tilauksia ennätykselliseen tahtiin. Kun normaalisti kengät valmistuvat 6–8 kuukaudessa, tällä hetkellä odotusaika on noin 10 kuukauden luokkaa.

– Tuntuu, että monella ihmisellä on ollut tavallista enemmän rahaa käytettävissään. Myös laadukkaasti käsityönä valmistettujen kenkien arvostus on selvästi kasvanut Suomessa, Paljakka miettii Keski-Uusimaa-lehden haastattelussa.

Kengäntekijäksi Paljakka, 48, ryhtyi kymmenisen vuotta sitten lopetettuaan työt Finnairilla markkinoinnin kehityspäällikkönä.

Käsityöammatti oli luonteva valinta, sillä kenkiä on tehty suvussa vuodesta 1850 lähtien usean sukupolven voimin. Oppia Paljakka on hakenut muun muassa saksalaiselta alan mestarilta.

Parasta on asiakkaiden antama palaute.

Tätä nykyä Jussi Paljakka on yksi harvoista ammattimaisista kengäntekijöistä koko Suomessa. Paljakka Handmade -mittatilauskenkiä valmistuu Tuusulan Vanhakylässä pienessä verstaassa.

Yhden nahkaisen kenkäparin valmistus kestää noin 40 tuntia ja työvaiheita on yli 200. Tästä johtuen kengät myös maksavat tavallista enemmän. Asiakkaan ensimmäinen kenkäpari maksaa 1 950 euroa, ja seuraavat parit 1 100 eurosta ylöspäin, koska mittojen mukaan tehtyjä lestejä ei tarvitse tehdä enää uudestaan.

Verstaan seinillä roikkuu lukuisia koivupuisia lestejä, jotka on nimikoitu asiakkaan etunimen sekä sukunimen alkukirjaimen mukaan.

Nimien perusteella voi haarukoida julkisuudestakin tuttuja henkilöitä, mutta Paljakka ei itse halua nimetä asiakkaitaan.

Asiakassuhteet ovat luottamuksellisia, ja osa tilaajista haluaa myös välttää mielikuvaa pröystäilystä.

Instagramista voi kuitenkin löytää #paljakkahandmade-hakusanalla ainakin huippukokki Hans Välimäen, joka esittelee kenkiään siellä.

– Itse saatan nähdä viikoittain televisiossa valmistamiani kenkiä esimerkiksi suuryritysten tiedotustilaisuuksissa tai keskusteluohjelmissa, Paljakka kertoo.

Mittatilauskenkiä hankkiakseen ei silti tarvitse olla varakas. Paljakan arvion mukaan ehkä viidennes hänen asiakkaistaan edustaa alempaa keskiluokkaa.

Mikä sitten erottaa mittatilauskengät perusjalkineista? Mittojen mukaan tehdyt kengät ovat täysin jalan muodon mukaiset, jolloin jalka ei väsy niin helposti, Paljakka sanoo.

Laadukkaat kengät myös kestävät. Teollisesti valmistettuja kenkiä saa markettien hyllyiltä parilla kympillä, mutta pohjan tai liimausten kuluessa ne voivat hajota todella nopeasti.

– Kyse on kahdesta täysin erilaisesta tuotteesta, enkä koe kilpailevani samoista asiakkaista. Kyllä edullisillekin kengille, kuten kumisaappaille on paikkansa, mutta vertailu on turhaa. Se on sama, jos kiinteistövälittäjä olisi huolissaan telttojen kaupasta, hän tuumii.

Paljakka vakuuttaa olevansa unelma-ammatissaan. Töiden pariin on ollut aina mukava tulla.

– Parasta on asiakkaiden antama palaute. Minulle tyytyväisyydestä kertoo jotakin se, että yli puolet valmistamistani kengistä olen tehnyt vanhoille asiakkaille. Silloin olen tehnyt jotakin oikein, kengäntekijä hymyilee.

Tämän jutun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.